Val Vâlcu a vorbit despre cazul femeii din Ialomița care a trebuit să nască în stradă.
O femeie în vârstă de doar 24 de ani s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Urziceni pentru a naște. Din cauza faptului că spitalul nu a putut asigura gardă specializată, deși în unitate exista un medic chirurg ce putea coordona acordarea asistenței medicale în vederea nașterii în condiții normale, s-a contactat serviciul de urgență 112 prin care a fost chemată o mașină aflată în apropiere.
Femeia a trebuit să se deplaseze nesupravegheată și neînsoțită către echipajul în cauză, însă a născut în afara unității medicale, fiind ajutată de echipajul Ambulanței.
În prezent, atât copilul, cât și mama sunt în stare bună și sunt internați la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.
CITEȘTE ȘI - Rafila cere prima demisie în cazul femeii care a născut pe asfalt
Jurnalistul Val Vâlcu a fost invitat la România TV, unde a explicat care este problema principală care a determinat această situație nefericită:
„Nu putem generaliza, că s-au făcut și se fac și lucruri bune“, a precizat jurnalistul în primă fază, după care a continuat.
„Aici este într-adevăr o problemă de sistem. Vina stă în creșterea salariilor medicilor, dar fără să existe criterii.
Au crescut salariile tuturor medicilor, iar aceste mici unități medicale din jurul Capitalei, care nici nu funcționează ca spitale, sunt de fapt niște dispecerate care trimit cazurile în București. Nașterile se fac la spitalele bucureștene, precum Maternitatea Polizu sau Spitalul Filantropia.
Cazul este revoltător pentru că trecem de faptul că e medic, nu e medic, e sau nu e chirurg. E vorba de empatie! Cum să lași pacientul în stradă? E vorba de un minim de îngrijire, nu mai vorbim de cei 6 ani de facultate, de rezidențiat etc. O naștere normală trebuie să fie asistată. Trebuia doctorat sau să meargă la cursuri în străinătate ca să știe să lege cordonul ombilical?“, s-a întrebat retoric Val Vâlcu.
Într-un interviu recent pentru DC News, medicul Șerban Bubenek a vorbit exact despre problema semnalată de Val Vâlcu după cazul femeii din Ialomița care a născut în stradă.
„Migrația internă este dată de faptul că doctori din specialitățile grele preferă, de multe ori, spitalele mici, pentru că acolo nu prea se întâmplă nimic. De multe ori dânșii fac gardă și sunt un fel de dispeceri către Spitalul Județean sau către Spitalul Universitar. Operațiile peste noapte sau intervențiile peste noapte sunt rarisime. În schimb, venitul este la fel cu al doctorului de gardă de la urgență, de la Spitalul de Urgență din București, sau la Spitalul de Urgență din Cluj, care primește politraumă și care are trei sau patru operații majore în gardă. Nu pune geană pe geană, aproape nu pune nici măcar bisturiul jos, lucru care nu este corect.
Și atunci se selectează o generație de oameni care sunt destul de comozi, se mulțumesc cu salariul respectiv, cu „performanța” dintr-un spital mic, cu niște gărzi la fel de bine plătite ca în București, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș, dar în care activitatea n-are nicio legătură cu ce se petrece în viața reală.
Nu poți să scazi salariile, pentru că atunci nu se mai duce nimeni nicăieri. Dar poți să dai această clasificare a spitalelor în funcție de indicele de case mix, în care salariile în aceste spitale să fie mai atractive decât la Fetești”, a spus prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu