Jurnalistul Val Vâlcu a făcut un "autodenunț", la DCNEWS.
"Mărturisesc, uite, fac un autodenunț în deschiderea emisiunii, sunt totalmente, cum spunea tovarășul Ceaușescu, de acord cu doamna Kovesi. Ar fi foarte bine pentru noi dacă s-ar realiza ceea ce dânsa propune sau cere Germaniei și anume o Europă federală.
Doamna Kovesi, mai precis, a propus un FBI european. O susțin! EPPO, structura pe care o conduce acum cu aportul Germaniei și Franței parcă, zice doamna Kovesi, este acum un fel de comisie a Comisiei Europene.
Ori, nu e bine, trebuie să fie o putere cum e puterea judecătorească, puterea legislativă și puterea executivă. Uniunea Europeană, care acum este alcătuită din state care au fiecare justiție proprie, să aibă o structură federală. Păi, ăsta e primul pas spre federalizarea Europei, pe care noi ar trebui să ne-o dorim", a declarat jurnalistul Val Vâlcu în cadrul emisiunii "Deferiţi mass-media" de la DC NEWS.
Vezi mai mult în video:
Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a ținut un discurs în cadrul unei comisii din Parlamentul Germaniei, unde a solicitat mai multe puteri pentru EPPO și revizuirea regulamentului de funcționare al instituției. Astfel, aceasta ar urma să nu mai fie tratată ca ”o instituție descentralizată a Comisiei Europene” pe motiv că acest lucru nu este compatibil cu independența procurorilor.
”Extinderea competențelor noastre ar necesita rediscutarea regulamentului nostru fondator. Dar oricum avem nevoie de o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator. Mult mai repede decât s-a planificat inițial”, a spus Laura Codruța Kovesi.
”EPPO este tratat ca o agenție descentralizată a Comisiei Europene, ceea ce nu este compatibil cu independența noastră. Spre deosebire de agențiile descentralizate, EPPO nu contribuie la punerea în aplicare a unei politici a Uniunii. Acesta exercită o putere specifică, care era o prerogativă a suveranității statelor membre până la crearea sa. În calitate de organism judiciar al UE, EPPO nu ar fi trebuit să fie niciodată asimilat unei agenții descentralizate a UE. Acest lucru trebuie să fie corectat prin intermediul unei modificări legislative”, a explicat procurorul-șef european.
Laura Codruța Kovesi a dat exemple de dosare în care procurorii au recuperat prejudicii de zeci de milioane de euro pentru a justifica puterile suplimentare solicitate și pentru a pleda în fața parlamentarilor germani cauza Parchetului European.
Aceasta a spus că bugetul Parchetului European pentru 2021 a fost mai mic de 45 de milioane de euro, dar că în primul an de funcționare a EPPO, judecătorii au dispus confiscarea a peste un sfert de miliard de euro în cauzele instrumentate de EPPO.
”Așadar, pui un euro și primești cinci înapoi. Randamentul investiției este masiv și imediat”, le-a explicat Laura Codruța Kovesi parlamentarilor germani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu