Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre armata din România, care atârnă greu în bugetul statului, fiind și bine plătită. A deschis, astfel, un subiect sensibil, perceput de toată societatea civilă, dar ignorat de ”societatea politică”.
Prea mulți bugetari, prea bine plătiți și foarte inutili sunt duși în spate de cei din sectorul privat. Cu siguranță majoritatea celor din afara sistemului au gândit măcar o dată acest lucru.
În cadrul emisiunii News Pass, de la B1 TV, jurnalistul Val Vâlcu a declarat: ”Avem un front în interior, avem un război în interior. Deci este o armată de cotropire, o armată de invadatori: vreo 300 de mii de bugetari în plus, dacă nu 400 de mii, care nu doar că își iau tributul, salariile de stat degeaba, dar blochează firmele private atunci când acestea produc. Am tot dat exemplu Monitorul Oficial, care tot stau și bat la mașină nume cu nume, nu acceptă cu stick-ul. De ce? Ca să justifice sutele de angajați”, a precizat Val Vâlcu.
”Aici se rupe filmul pentru că această armată de 200 - 300 de mii de bugetari vor duce atacul la digitalizare. Dacă se blochează digitalizarea, vor rămâne fără nici o justificare”, a precizat Val Vâlcu.
Guvern după guvern, ani în șir, fiecare a promis o reformă a sistemului bugetar însă până la urmă, fiecare a devenit o ”mamă grijulie” pentru cei peste 1.300.000 de bugetari pe care în mare parte sectorul privat îi poartă în cârcă.
Sunt mulți bugetari care ocupă un birou, așteaptă să treacă ziua și încasează un salariu dublat de sporuri uriașe. Acum, Guvernul ar vrea să reducă sporurile la 33% din salariu.
Și totuși, fie că vorbim de salariile sau de sporurile bugetarilor, ele sunt duse în cârcă de același sector privat sacrificat, care, pentru a supraviețui, a tăiat salarii sau a concediat oameni întocmai pentru a susține ”marea familie bugetară”.
Prin urmare, expresii precum ”să strângem cureaua”, ”perioadă de austeritate”, ”restructurarea sistemului bugetar” rămân doar la nivel de expresii, între timp întrebarea care va dăinui în rândul contribuabililor privați sună cam așa: Este corect ca privatul să plătească atât de mulți bani, făcuți cu atâta muncă și sacrificii, pentru a asigura salariile atât de mari, la atât de mulți de mulți bugetari de care, în definitiv, nu avem nevoie?
Într-o emisiune realizată de B1 TV, jurnalistul Val Vâlcu a discutat întocmai despre acest subiect aducând o serie de exemplificări concrete și susținute.
”Să o luăm pe cifre, cu aproximație. 200 de mii de oameni lucrează în învățământ și 200 de mii în spitale, deci sunt în jur de 400 de mii. Restul, până la 1.300.000 de bugetari, ce fac ei? E o problemă și numărul și locul în care lucrează. Sunt zeci de agenții de reglementare, cred că numărul lor e de 96 de agenții de urmărire. Foiesc hârtii. Citește întreaga știre AICI.
Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat că nu e cazul să ne imaginăm că România stă bine la capitolul digitalizare: "De unde să fim pe drumul cel bun? Adică... nu ne dă nici optimismul afară din casă! Se vorbea înainte de clasamentele Eurostat, tot timpul ţinem cont de ele, fie că vorbim de digitalizare, unde suntem pe ultimul loc, fie că vorbim de inovare-cercetare unde iar suntem pe ultimul loc, suntem pe penultimul la productivitatea muncii, deci avem multe păcate. Cred că partea de digitalizare a fost foarte mult sabotată de funcţionarul public din România care a văzut în asta cea mai mare ameninţare pentru existenţa sa la birou. Funcţionarul public va fi în continuare un mare obstacol, chiar dacă decidentul este foarte bine intenţionat şi eu, personal, îi acord tot creditul domnului ministru Burduja. Este un specialist şi educaţia pe care o are îl califică pentru implementarea acestor măsuri, dar va avea aceşti "anticorpi" ai sistemului care nu vor face decât să încetinească acest proces de digitalizare. Noi considerăm că digitalizarea poate fi făcută concomitent cu reorganizarea administrativă a României." Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News