Jurnalistul Val Vâlcu analizează impactul BREXIT asupra României și cetățenilor români.
"Singurul lucru care este cert este că acest contributor net, Marea Britanie, nu mai există, deci bugetul UE va fi mai mic, fondurile care, în momentul de față, se duc pe diversele programe, vor fi mai reduse. 15% din PIB-ul Europei e valoarea schimburilor comerciale între UE și Marea Britanie.” subliniază jurnalistul Val Vâlcu.
”Lucrurile sunt în evoluție, dar unele țări vor pierde mai mult, altele mai puțin sau chiar deloc. În ceea ce ne privește cred că aceasta e problema, pentru că se vor reduce fondurile de coeziune, se mai schimbă fondurile politice agricole comune, deci țările care au capacitate mai mică de negociere, o poziție mai slabă în UE vor fi cele afectate, din câteva s-a văzut până acum. N-o să cedeze nimeni în Franța privind politica agricolă, n-o să cedeze țările cu flotă de pescuit în ceea ce privește cotele de pescuit. În schimb, țările cu capacitate de negociere mai slabă vor pierde. E posibil ca proiecte de coeziune regională să fie mai slab finanțate. În sensul acesta, mă gândesc că gândacul cenușiu, broasca roșie, etc. vor fi activate, astfel încât să intre în ecuație aceste bariere naturale în atragerea de fonduri UE. Acesta e marele risc! Fiind un contributor net Marea Britanie, la sfârșitul procesului vor fi mai puțini bani în buget, chiar dacă pierderea se distribuie egal între cele 27 de state membre, evident că afectează mai mult țările în decalaj de dezvoltare, susținute, în principal, prin fondul de coeziune.
Activarea gândacului și a altor obstacole naturale
Concurența e mare, cei care pot să joace mai bine cărțile o vor face, iar ceilalți vor pierde. În ecuația asta, mă gândesc că gândacul, broasca și celelalte obstacole naturale vor fi folosite, pentru că, din experiență, cum nu ne-am descurcat până acum, nu văd de ce nu ne-am descurca mai bine în viitor în fața acestor probleme de habitat. Țările avansate din Vest și chiar și cele din Est mai întâi au făcut autostrăzi și apoi au protejat gândacul croitor. În schimb, țările care n-au apucat să-și facă infrastructura, se lovesc de barierele naturale. Bariera e aceeași pentru toți, numai că cei mici o sar mai greu. Ajutorul din fondurile de coeziune se va reduce fără contribuția Marii Britanii.” a subliniat jurnalistul.
”Cu privire la românii care merg să studieze sau să muncească în UE, politica blocului comunitar e fermă, românii nu vor putea fi discriminați, aici regăsindu-se și protecția UE. În ceea ce privește cetățenii, ne apără UE, în ceea ce privește fondurile de coeziune sau recuperarea decalajului, aici nu se înghesui nimeni să ne ajute.” a conchis Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News