Într-o emisune transmisă de canalul B1TV, jurnalistul Val Vâlcu s-a exprimat cu privire la potențialii candidați la funcția de președinte al României și asupra șanselor pe care aceștia le-ar avea. Printre cei vizați în discuție s-au numărat cele mai sonore posibile două candidaturi reprezentate de Mircea Geoană și Laura Codruța Kovesi.
În ultima perioadă, a început să se discute din ce în ce mai des despre posibilele candidaturi la funcția de președinte al României în alegerile ce vor avea loc în 2024. Printre numele vehiculate, cele mai sonore sunt Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană.
Se va arunca Mircea Geoană din fruntea NATO din nou în cursa pentru președinție? Laura Codruța Kovesi va renunța la postul din demnitatea sa europeană și se va alătura luptei electorale pentru funcția supremă în stat?
”La persoanele care sunt numite în funcții cum e Laura Codruța Kovesi, sau printr-un fel de simulacru de concurs, nu au șanse, nu poți să vii fără antrenament. Deci ai mers cu autobuzul toată viața și te duci la maraton. Nu va face față. Sigur, acum dacă e ordin și trebuie și se impune, o să o pună în post de orice pe Laura Codruța Kovesi. Dar dacă e să vină corect prin alegeri, eu nu prea o văd, nu are meciul în picioare. Adică vine direct la masa pusă.
Dacă ne referim la Mircea Geoană, el a mai câștigat o dată. Că a fost acea sufragerie, mă rog, problemele care au fost... Acum pe concret, pe măsurătorile care s-au făcut, e un pic prematur să ne exprimăm”, a declarat jurnalistul Val Vâlcu.
”Acum se merge pe topul în cine aveți încredere. Sociopol a măsurat și varianta ”Dacă mâine ar avea loc alegerile, pe cine ați vota” și Mircea Geoană câștigă în orice ecuație și sprijinit de PSD, și fără, și cu PNL și PSD”, a fost de părere Val Vâlcu.
”Mircea Geoană are șanse în momentul de față și, dacă vă uitați, întotdeauna diplomatul, ministrul de Externe, în toate sondajele sunt foarte sus, undeva pe primele locuri. Vagoanele își caută locomotiva. În partide sunt căutate personalități care să tracteze, mai ales că alegerile sunt suprapuse, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2004. Dacă ai un lider mai puțin carismatic, aflat la coada listei de popularitate, acest lucru afectează performanța partidului. De exemplu dl. Ciolacu era pe locul 12 în PSD la capitolul încredere”, a continuat jurnalistul Val Vâlcu.
”Acum este ca ghicitul în cafea. Cum spuneam, se uită lumea pe sondaje în special pe gradul de încredere. Pe de altă parte asta ne și lovește pentru că plouă cu populism în această secetă de vară.
Încercând să se afirme liderii politici, te apuci să promiți creșteri, pensii, taxe de solidaritate etc... și nu o faci din grija pentru partid, ci din grija pentru procentele liderului și atunci se bat în astfel de declarații populiste ca să mai crească în încredere și să zică ”Da domnule, uite reprezint ceva pentru partidul respectiv”, a concluzionat jurnalistul Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci