Polițistul care a ucis o fată pe trecerea de pietoni a fost pus sub control judiciar.
Polițistul care a dat cu mașina peste două fetițe, omorând una din ele, a ieșit de la audieri cu gluga în cap pentru a evita camerele de filmat ale jurnaliștilor prezenți. Acesta s-a urcat în mare grabă într-o mașină care îl aștepta în apropiere.
”E un om în uniformă! Cum adică se teme, intră în panică, acționează isteric? Omul ăsta ne apără, trage cu arma, are dreptul să folosească sau avea dreptul să folosească o armă. Și el cedează psihic, își trage gluga în cap? Domnule, vino bărbătește, spune că ai greșit, că ai făcut, asta e. Fugi așa, ca un licean prins la fumat. Despre asta... Cum ajung astfel de oameni în poliție? Domnule, cum ajunge în Poliție așa, cineva? S-a deschis dosar penal și împotriva celor care au raportat, care au falsificat că era în misiune? Purtătorul de cuvânt, șeful poliției...”, a afirmat revoltat jurnalistul Val Vâlcu. ”Lașitate, ăsta e omul în uniformă. Dom`ne, un pic de demnitate” a spus apoi Val Vâlcu.
Poliţistul care a accidentat mortal fata de 13 ani pe trecerea de pietoni a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 30 de zile de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Agentul este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, el fiind audiat vineri de către procurori. După audiere, anchetatorii au decis că nu se impune reţinerea poliţistului şi l-au plasat sub control judiciar.
”Precizăm faptul că, din informaţiile deţinute, inculpatul la momentul producerii accidentului se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, însă nu se afla într-o misiune specială care să reclame urgenţa şi care să justifice astfel folosirea semnalelor luminoase şi acustice. Cercetările sunt în derulare şi vor continua în direcţia lămuririi tuturor aspectelor cauzei”, transmite Parchetul într-un comunicat de presă.
Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Radu Călin, a făcut câteva precizări în acest caz.
”Pe data de 13 ianuarie 2022, suspectul, agent de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Secţia 15 Poliţie, în timp ce conducea o autospecială de poliţie pe un bulevard din Sectorul 1, în momentul în care a ajuns la o trecere de pietoni, ca urmare a nerespectării limitei maximă de viteză admisă în localităţi, nu a acordat prioritate de trecere victimei şi a accidentat-o, provocându-i leziuni traumatice, ce au cauzat decesul imediat al victimei. Victima minoră, în vârstă de 13 ani, era angajată în traversarea carosabilului pe trecerea de pietoni. La acest moment, procurorul de caz apreciază cu privire la dispunerea unor măsuri preventive”, a declarat Radu Călin.
Reprezentantul Parchetului a precizat că maşina condusă de poliţist avea semnalele luminoase în funcţiune, dar nu şi pe cele acustice, iar agentul nu se afla în misiune.
Pe de altă parte, el a refuzat să confirme faptul că poliţistul mergea "să-şi ia de mâncare", aşa cum a apărut această informaţie în presă.
"La acest moment, din administrarea mijloacelor legale de probă, s-a reţinut că avea în funcţiune semnalele luminoase, dar nu şi pe cele acustice, că nu se afla în misiune, iar procurorii nu au reţinut incidenţa niciunei cauze justificative sau de neimputabilitate. Are calitatea de suspect şi i-a fost adusă la cunoştinţă acuzaţia (...). S-a stabilit că nu a respectat regimul de viteză în zona respectivă. S-a dispus efectuarea unei expertize pentru a se stabili viteza exactă", a detaliat purtătorul de cuvânt al Parchetului.
Biroul de presă al Poliţiei Capitalei a transmis vineri că poliţistul obţinuse permisul de conducere în România în 2012 şi l-a preschimbat în 2016 în Marea Britanie, fiind valabil pe bază de reciprocitate cu Uniunea Europeană.
Accidentul s-a petrecut joi în Sectorul 1, agentul de poliţie aflat la volan lovind cu maşina două fete care traversau strada, pe trecerea de pietoni. Una dintre ele a fost transportată la spital, iar cea de a doua a murit pe loc.
”Aș vrea să fac câteva precizări. Inclusiv ieri, la momentul cercetării la fața locului, al primelor declarații în direct, am făcut precizarea, la întrebarea unui coleg al dumneavoastră, dacă polițistul se afla sau nu în misiune. Am explicat clar și revin la această explicație, polițistul în momentul în care intră în serviciu, se află în misiune, în misiunea polițienească. Misiunea polițienească poate fi una cu caracter urgent sau nu. Polițistul era în îndeplinirea unor atribuții de serviciu, a unor activități. La acest moment, unitatea de parchet a stabilit că nu era o misiune urgentă”, a spus comisar-șef de poliție Diana Sarca la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News