Val Vâlcu, intervenție în Jurnalul Militar. De ce are nevoie NATO de exerciții cu mii de militari și zeci de blindate și aeronave

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre nevoia NATO de a desfășura exerciții cu un număr mare de personal și echipament.

Publicitate

Jurnalistul Val Vâlcu a fost prezent în ediția din 6 mai 2023 a podcastului Jurnalul Militar realizat de Ora Armatei, difuzat la Radio România Actualități.

De ce are Alianţa nevoie de exerciţii cu mii de militari şi zeci de blindate şi aeronave?

„Simplu spus, pentru patru direcţii: descurajare, pregătire, demonstraţie economică şi testarea momentului. Nu toate armele au fost folosite pe câmpul de luptă, n-au fost demonstrate capabilităţile lor. De asemenea, capătă o experienţă, e important ca spirit de corp, camaraderie, cunoaşterea personală între militarii din România, Polonia, SUA, care, într-o situaţie pe care nu ne-o dorim, vor lupta în aceeaşi linie, se vor apăra reciproc pe câmpul de luptă”, a explicat Val Vâlcu, la „Jurnalul Militar”.

Ajută aceste lucruri la descurajare?

„Vorbim despre mii de militari implicaţi în simulări, manevre aliate. Aceste aplicaţii militare de anvergură programate de NATO pot descuraja Federaţia Rusă?”, a întrebat realizatorul podcastului.

„Da, fără discuţie. S-a văzut că e un colos cu picioare de lut. Armata Roşie nu are tehnologie, zecile, sutele de iahturi pe care miliardarii ruşi le defilează prin Mediterana sunt mai puţine nave de luptă, mai puţine rachete, mai puţină tehnologie modernă şi în felul ăsta oligarhii au săpat devreme la capacitatea armatei ruse de atac şi vedem, de asemenea, că generalii, strategii ruşi au eşuat în Ucraina începând din primele zile ale invaziei, când n-au reuşit să ocupe Kievul, au fugit de pe aeroportul pe care încercau să-l cucerească, până la acea manevră ciudată, cu o coloană de tancuri extrem de vulnerabilă, care s-a blocat zile în şir în primele luni ale atacului”, a răspuns jurnalistul.

Informaţii despre prezenţa trupelor româneşti în cadrul acestor manevre de exerciţiu ale Alianţei

„Planul de pregătire este bogat pentru acest an şi are un ritm susţinut. El este în ton cu nevoile de instruire ale Armatei Române în momentul de faţă. Pentru 2022 vorbeam de un număr de 106 exerciţii multinaţionale, dintre care 45 în România şi 61 în afara graniţelor ţării. Iată că suntem la mai puţin de mijlocul anului şi deja ne apropiem de un număr de 38 de exerciţii pe care Armata Română le-a executat. Cred că ar trebui să menţionăm aici şi exerciţiul Forţelor Navale Române, care a avut loc în luna martie, unde vreau să spun că militarii au coagulat în jurul lor 2.600 de militari, între care 800 din 12 state aliate, un număr impensionant pentru această categorie de forţe şi, după cum vedeţi, ameninţările la Marea Neagră sunt în creştere, iar Marea Neagră rămâne un punct fierbinte pe harta lumii.

Mai mult decât atât, vreau să vă spun că centrul de greutate al acestei perioade este, aşa cum aţi spus dvs. Anaconda. Este un exerciţiu de apărare desăşurat pe teritoriul Poloniei, de tip joint interinstituţional şi multinaţional, unde Armata Română are a doua contribuţie ca mărime a efectivelor participante la acest eveniment. Vorbim de peste 426 de militari cu 57 de vehicule şi trei aeronave Puma. Element de noutate, aş spune eu, un marş de aproape 1.000 de kilometri, care a început din Craiova şi se termină tocmai în poligonul Forţelor Armate Poloneze”, a explicat Daniel Pop, şeful Direcţiei instruire şi doctrină din Statul Major al Apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel