Minerii au protestat în subteran aproape o săptămână. După o săptămână au primit protocolul cu semnătura ministrului Muncii, Raluca Turcan, prin care au fost asigurați că își vor primi drepturile salariale restante în zilele de 25 și 26 ale acestei luni.
Deși problema minerilor este una care a început acum aproape un an, de când nu au mai primit bonuri de masă și decontarea transportului, conform acuzațiilor acestora, în februarie 2021 s-a acutizat. Ei nu au primit în 2021 nici măcar salariul, fiind amânați, așa cum au fost și cu celelalte beneficii financiare. În cele din urmă, situația s-a deblocat prin semnătură ministrului Muncii, iar cei 70 de mineri au ieșit din subteran luni.
Deblocarea efectuată prin Hotărârea de Guvern este una structurală, nu vizează doar minerii și vine cu o rezolvare necesară. Situația critică a minerilor a devenit prioritatea Guvernului când s-a acutizat, și aici ne referim strict la plata salariilor, nu la reorganizarea CEH. Vorbind despre o societate în insolvență, nicio plată nu putea fi efectuată imediat, fără o decizie a instanței în acest sens, care să activeze fondul de garantare, iar în instanță termenele durează.
Prin urmare, pentru a debloca situația, Guvernul a intervenit, pentru a rezolva problema structural, nu doar în cazul minerilor, fapt apreciat de jurnalistul Val Vâlcu: ”Îmi scot pălăria în fața acestei deblocări structurale a situației, pentru că, după cum bine știm, termenele în instanță durează foarte mult!”.
Luni, a fost publicată, în Monitorul Oficial, Hotărârea de Guvern de modificarea a normelor metodologice de aplicare a legii 200/2006 privind chiar constituirea și utilizarea fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, care deblochează situația privind plățile salariale în caz de insolvență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci