Primarul Râmnicului, Mircia Gutău, a făcut marţi un apel către conducerile societăţilor de pe Platforma Chimică din municipiu, dar şi către autorităţile judeţene şi naţionale, să găsească soluţii pentru detensionarea cât mai rapidă a situaţiei dintre CET Govora, furnizorul de energie termică din oraş, şi unul dintre marii consumatori de abur industrial din zonă - Ciech Sodă România.
Implicarea edilului din Râmnic vine în contextul în care polonezii de la Ciech au anunţat încă de la începutul acestei luni că sunt nevoiţi ca, începând cu 18 septembrie, să oprească producţia în uzina de sodă de la Râmnicu Vâlcea, singura din România, din cauza recentelor majorări ale preţului la aburul industrial, operate de CET Govora. Conducerea companiei a precizat că în cazul în care sistarea producţie se va prelungi pe termen lung, se va trece şi la concedierea a 500 dintre cei 600 de angajaţi.
"Urmăresc cu mare atenţie situaţia actuală de pe Platforma Chimică, o situaţie potenţial gravă nu doar pentru firmele care funcţionează acolo, ci pentru întreaga comunitate locală. Am remarcat şi implicarea sindicatelor care reprezintă salariaţii societăţilor comerciale afectate de această criză şi apreciez abordarea lor comună pentru că, dincolo de cifre de afaceri şi valori ale profitului, este vorba de oamenii care trăiesc în acest oraş şi în acest judeţ. Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea nu are pârghiile legale de a se implica în soluţionarea cât mai rapidă şi reciproc avantajoasă a acestor negocieri care au creat tensiune pe Platforma Chimică. Dar asta nu înseamnă că nu sunt foarte îngrijorat de pericolul care ameninţă un număr impresionant de vâlceni", a spus Gutău.
Pe de altă parte, şi CET Govora, societate aflată în insolvenţă, a fost nevoită să îi trimită, prin rotaţie, în şomaj tehnic pe cei aproximativ 1.600 de angajaţi, asta după ce, în urmă cu câteva luni, principalul excavator din cariera Alunu s-a prăbuşit, iar producţia de cărbune necesară funcţionării termocentralei a fost diminuată cu aproximativ 50%. Reprezentanţii societăţii spun totuşi că sunt deschişi la negocieri asupra preţului aburului industrial livrat firmelor de pe Platforma Chimică.
"Deşi în această perioadă, CET Govora a întreprins toate demersurile în vederea găsirii unor soluţii pentru suplinirea deficitului de cărbune cauzat de avaria produsă în data de 23.05.2019, soluţiile identificate nu pot asigura în totalitate cantitatea de cărbune necesară funcţionării în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Pentru asigurarea livrării aburului industrial către Chimcomplex SA Borzeşti şi către Ciech Sodă România SA au fost identificate mai multe scheme de funcţionare. În acest sens, CET Govora a invitat partenerii comerciali, în perioada 26 - 28. 08.2019, la sediul societăţii, în scopul identificării celei mai bune soluţii în ceea ce priveşte schema de funcţionare şi preţurile pentru aburul industrial care rezultă din aceasta, în vederea continuării relaţiilor comerciale şi după data de 18.09.2019", se arată într-un comunicat de presă, emis de companie pe 20 august.
Conducerea CET Govora a ţinut însă să precizeze că locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu vor avea de suferit în această iarnă ca urmare a acestei situaţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News