Vâlcu i-a spus lui Alfred Bulai despre greierii comestibili. „Tocmai voiam să mănânc, acum nu mai...”

Greierele de casă a fost reglementat ca aliment în UE / Foto: Pexels
Greierele de casă a fost reglementat ca aliment în UE / Foto: Pexels

Greierele de casă este a treia insectă recent autorizată ca ingredient alimentar după viermele galben uscat şi lăcusta călătoare. La aflarea veştii, sociologul Alfred Bulai a reacţionat cu umor în stilu-i caracteristic: "Urma să mănânc, acum nu mai..."

Comisia Europeană a decis, de curând, că greierele de casă poate fi considerat aliment. Insecta a fost autorizată pentru consum în UE după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a stabilit că acesta este sigur. Potrivit Organizației Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele au un conținut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. Cei care au gătit şi mâncat greieri spun că insectele seamănă la gust cu seminţele de floarea soarelui sau cu popcornul.

Întrebat de Val Vâlcu, în cadrul emisiunii "Nod în papură", cum ar prepara greierii de casă, profesorul Bulai a replicat cu umoru-i specific: "Tocmai mă pregăteam să mănânc. Mi-era foame. Acum nu-mi mai este." 

Reamintim că în iulie 2021 a fost introdus pe lista alimentelor viermele galben uscat, iar în noiembrie, lăcusta călătoare. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă, acestea fiind consumate în mod regulat în multe părţi ale lumii. În state din Africa, Asia și America de Sud sunt deja folosite în alimentație, de secole, aproape 2.000 de specii de insecte. 

"Ce să zic, modelele culturale sunt modele culturale. În multe ţări se mănâncă tot felul de lucruri. La noi se mănâncă porc iar pentru alte popoare asta e considerat ceva odios. Se pare că UE vrea să reglementeze tot. E un exces de reglementare pentru că şi-au creat o birocraţie imensă care trebuie să lucreze. Iar acest exces e mai puternic în Europa noastră şi mult mai puţin prezent la englezi, de exemplu, care nu prea sunt interesaţi să reglementeze orice. Dacă dai sarcină la chinezi să se ocupe cu producţia, în şase luni de zile îţi aduc ăia vagoane!" a mai spus Bulai în aceeaşi notă comică.

Greierele de casă va putea fi găsit în magazine integral, congelat, uscat sau măcinat. Este a treia insectă aprobată pentru consum în Uniunea Europeană. Comisia mai transmite că greierele de casă este un produs alimentar sigur, deşi poate provoca alergii la aproximativ 2-4% din populaţia adultă şi până la 8-9% dintre copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel