EXCLUSIV  Vâlcu, oripilat de noile construcții. ”Cum să aprobi așa ceva?”. Exemplul Greciei rurale: Săraci lipiți, dar au case armonioase/ VIDEO

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

Comunismul a dat românilor blocuri urâte. Nimeni nu era preocupat de bunăstare și design. Dar nici prezentul nu oferă prea multe. 

”Mi-am adus aminte cât rău au făcut arhitecții. Te uiți cât de urât a fost și comunismul, cu blocurile alea... Bun, să zici că a fost lipsă de mijloace, au fost făcute la normă. Dar te uiți la post-comunism! Living-uri mari, geamurile nu sunt armonizate, adică ai geamuri or prea mari, or prea mici față de fațadă. Dom`ne, cum să aprobi așa ceva?” a spus jurnalistul Val Vâlcu în emisiunea ”Nod în Papură”. Jurnalistul a dat exemplul Greciei rurale, ”ăia săraci lipiți”: ”Sunt case armonioase! Am înțeles că-i o relație matematică”. 

”Îmi zicea cineva care și-a făcut casă acum câțiva ani că a avut un meci fantastic cu arhitectul pentru că acesta are câteva modele de case, gata făcute, și mai schimbă niște dimensiuni pe acolo. Și arhitectul voia doar modelul ăla să-l facă, la care persoana asta a zis ”dar de ce? vreau să fac cum vreau eu”. La care arhitectul a zis: ”dar sunt scumpe geamurile”, apropo de geamuri. S-au învățat să pună geamuri mici ca-n comunism”. 

”Trebuie să fie o proporție”, a insistat Val Vâlcu, apreciind drept hidoase construcțiile noi. ”Mai bine le-ar face șablon” consideră el. Alfred Bulai a dat exemplul unui profesor care și-a construit casa pe un proiect al unui arhitect francez: ”Casa era foarte mică, dar ziceai că e palat înăuntru”. Sociologul a mai punctat că, în comunism, arhitecții nu aveau mult spațiu de manevră: ”Blocurile nu se punea problema să le facem frumoase. Nici nu se ocupau de design”. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel