Val Vâlcu spune că lumea cere fake news, iar Alfred Bulai argumentează că stă în natura umană să preferăm ficțiunea în detrimentul adevărului, la emisiunea „Nod în papură” de la DC News.
„Despre fake news... eu nu vreau să dau vina, dar aș spune că publicul vrea fake news! Nu am sesizat o prăbușire a audienței PRO TV după gafa cu moartea lui Florin Salam. Omul chiar e mulțumit, era în weekend, i-a dat emoții. Vreo jumătate de oră a avut ce face, în viața lui s-a întâmplat ceva. A discutat de moartea lui Salam.
Că nu s-a dovedit, asta e... ne bucurăm că am avut jumătate de oră de audiență la TV, ne bucurăm și că nu a murit, a doua zi a ieșit”, a spus Vâlcu, la „Nod în papură”.
„Eu vorbesc în sociologie despre teoria adevărului multiplu. În primul rând, în viața socială nu este un singur adevăr, sunt mai multe. Adică, în realitate, pentru tine două lucruri contrare pot fi adevărate. Urăști pe cineva și-l și iubești, pentru că în realitate emoțiile tale, ca om, sunt complexe.
Mai mult decât atât, e un exemplu tipic de atitudine teoretic rasială. Zice cineva: «Nu suport X categorie». Apoi îl întrebi ce fotbalist îi place și îți răspunde un om fix din categoria aceea. N-are nicio treabă”, a explicat Bulai.
„Pe de altă parte, în viața socială noi nu căutăm adevărul. Există minciuna liber consimțită, descris în teoriile comunicării. Adică știm amândoi că e o minciună. Dacă întrebi prin redacție cum a ieșit emisiunea de astăzi, lumea îți zice: «Foarte bine, domnule Vâlcu!». Ăla nu zice neapărat pe față de emisiunea proastă pe care ai făcut-o”, a adăugat sociologul.
„La teatru, ficțiunea este regulă, de 2000 de ani, din vremea lui Pericle. Nu? Actorii stau într-o gară, iar gara este sugerată din două sfori și un afiș cu un tren”, a explicat jurnalistul Val Vâlcu.
„Da, iar toată lumea respectă convenția. Doar nu te-ai ridicat la teatru vreodată și ai zis: «Băi, băiatule, vezi că nu a murit fata!»”, a răspuns Bulai.
„Acceptăm exagerările, Bruce Willis care trage avionul de coadă... Intrăm în convenție. Ca să nu mai zic că mai mult de jumătate din filme apelează la paranormal, la o lume fantastică, de care ne atașăm, cum ar fi Harry Potter sau orice titlu care este fantezie din prima. Omul are nevoie de fantezii.
Ăsta e motivul pentru care filmulețele care prind cel mai bine pe Internet sunt în majoritate despre lucruri precum stafii, fenomene extraordinare. Astea sunt consumate pentru că oamenii au nevoie de ficțiune, au nevoie de emoții. Ai spus foarte bine. Adevărul nu furnizează prea multe emoții sau, oricum, e rar. Avem nevoie de visare, de reverii, adică avem nevoie de o lume fantastică.
Atenție, din primii ani de viață se joacă copiii și știu să-și imagineze, știu distincția dintre lumea reală și lumea din capul lor, care este ficțională. Că atunci când copilul se joacă și zice la 3-4 ani despre balauri, știe că nu sunt reali. Cu alte cuvinte, din primii ani de viață suntem făcuți pentru așa ceva. Atunci, sigur, narațiunea este fundamentală pentru viața noastră, pentru modul în care trăim. La urma urmei, știm foarte bine că o poveste se va vinde mai bine decât știrea brută, fiindcă e mult mai interesantă. O poveste care poate fi reală, dar, ca orice poveste, este împachetată”, a conchis Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu