Val Vâlcu și Alfred Bulai au discutat despre influența noilor tehnologii asupra vieții de zi cu zi, la emisiunea „Nod în papură” de la DC News.
„Hărți nu se mai găsesc, nu găsești o hartă să ți-o pui pe perete”, a spus Val Vâlcu, deschizând astfel un subiect de discuție mai amplu cu invitatul emisiunii, Alfred Bulai.
„Se cereau de regulă la școli, iar școlile nu mai cer nimic. Marea reformă a educației înseamnă că nu mai trebuie așa ceva, trebuie doar lucruri sofisticate”, a replicat sociologul. Vâlcu a adăugat: „Avem acum tableta, e drept. Pe tabletă ai hărți”.
„Sigur, pe telefon aproape orice copil poate să aibă o hartă. Însă este vorba despre materiale didactice. Haide să spun o chestie, eu am predat istorie la școala generală. Pe vremea aia existau hărți ale Romei Antice, ale Mesopotamiei. Hărți ale lumii vechi nu găsești pe telefon cum găsești hărțile de circulație. Stai să le cauți până înnebunești poate, nu sunt atât de facile.
Pe de altă parte, stai să te uiți în telefon... Una dintre problemele uriașe cu care se va confrunta generația actuală este legată de dependența de telefon, de ecranul ăla mic, care strică vederea. Ochiul uman nu este adaptat pentru acest lucru, chiar și cărțile normale sunt un factor care creează probleme. Ecranele sunt mult mai mici, de exemplu studenții mei își iau notițe pe telefon. Nu înțeleg de ce nu înregistrează. Să scrii pe telefon oricum e foarte greu”, a mai spus Bulai.
„Chiar ăsta este scopul, să devii dependent de proteze. Adică îți strici vederea privind în telefonul mobil, dar nu este problemă fiindcă se vor inventa lentile, cristaline artificiale există deja. O să-ți genereze imaginea inclusiv de la spate și îți va trimite direct în creier”, a explicat Val Vâlcu.
„Orice nouă tehnologie creează o problemă sau o dependență de care se servește același sistem”, a răspuns Bulai.
„La fel și în discoteci. De fapt în magazine, ce discoteci. Acum, principalul job din marile orașe este cel de vânzător în magazin, de angajat la mall. Ori acolo bubuie muzica îngrozitor, oamenii aceia stau 12 ore ca pe șantierul naval Galați, când mergea șantierul. Acolo se dădeau căști de protecție împotriva zgomotului. Nu mai zic de căștile de muzică pe care le folosesc la nivel înalt, iar toate aceste lucruri o să te facă să ajungi la proteză auditivă. Industria funcționează”, a conchis Vâlcu.
Sociologul Alfred Bulai a explicat de ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2024.
”Ciolacu joacă foarte bine în acest moment, în sensul în care el s-a dat singur la o parte, în condițiile în care nu are nevoie de notorietate, pentru că știe lumea cine e Ciolacu, și nu îl atacă nimeni. Nu îl ataci pe om că stă în banca lui, că nu vrea să candideze, că el chiar se gândește să se retragă la țară. Adică ne jucăm cu chestia asta, nu ataci pe cineva care nu este în cărți. Prin urmare, are o viață liniștită, chiar și prin partid.”, a declarat Alfred Bulai, în cadrul emisiunii ”Nod în papură”, la DC News și DC News TV, alături de Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu