Teologul Valentin Guia a explicat, pentru DCNews, un aspect esențial privind rolul nașilor de botez și nașilor de cununie.
Teologul a fost întrebat de ce nu pot să fie nași de cununie tată și fiică, dar la botez se poate?
„Este exclus acest aspect privind tatăl și fiica să fie nași de cununie! Cununia este asumarea întemeierii unei noi familii. Prin urmare, martori în fața Lui Dumnezeu trebuie să fie ca nași două persoane, soț și soție. Dar, în ultima vreme, preoții îngăduie ca două persoane să fie nași chiar dacă nu sunt căsătoriți, dar trebuie să își ia angajamentul că se vor căsători. Subliniez că cealaltă pereche de nași trebuie să fie căsătorită.
La botez este asumarea unei singure persoane, care își asumă lepădarea de păcate și de cel rău. Ea ține pruncul în brațe și rostește în numele copilului. Botezul se face la o singură persoană chiar dacă se mai obișnuiește să se meargă și o pereche la botez, dar o singură persoană își asumă. Faptul că la noi, în tradiția populară, când crește mai mare copilul și se adresează cu nași sau naș și către soțul femeii care l-a botezat nu schimbă această taină.
În tradiția populară, nașii sunt priviți ca niște părinți spirituali. La începuturile creștinismului era o singură pereche de nași cu un rol duhovnicesc extrem de important pentru miri”, a spus Valentin Guia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu