Decizia adoptării monedei unice europene ar trebui luată în urma unei analize cost-beneficiu și nu pentru că este la modă, iar românii trebuie să înțeleagă că dacă vor ca țara lor să facă parte din grupul statelor performante, iar ei să trăiască precum nemții, nu pot munci ca grecii, a atenționat economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea.
Aderarea României la zona euro este legată de creșterea economică, iar aceasta nu poate fi obținută prin relaxare fiscală și monetară, a precizat Valentin Lazea, la o conferință pe tema aderării la zona euro, precizând că vorbește în nume personal, potrivit Agerpres.
El a menționat că situația statelor este diferită, iar România nu se poate compara cu țările puternice, care au deținut imperii, precum Marea Britanie sau China, acestea având posibilitatea să-și acopere datoriile interne prin active deținute în străinătate.
În opinia lui Valentin Lazea, România are nevoie de o perioadă de minim șase ani cu creștere economică de două puncte procentuale peste media din zona euro pentru a atinge nivelul PIB/locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare din statele cele mai sărace care au aderat la zona euro, respectiv 60% din media UE, la finele anului trecut indicatorul situându-se la 54% din media UE.
"Ca să intrăm în 2019 în zona euro (obiectiv anunțat de autoritățile române în 2014 - n.r.), ar trebui ca la începutul anului viitor să intrăm în mecanismul ERM-2 și văd că nu se întâmplă nimic. Chiar dacă este târziu, ar mai fi încă timp", a mai spus economistul.
Lazea a atras atenția că odată ce România intră în zona euro, reformele structurale nu mai pot fi relaxate niciodată, întrucât altfel se ajunge în situația Greciei sau a Portugaliei. "Rezultă că, în România, este necesară o schimbare culturală profundă la toate nivelurile societății. Dacă românii vor să trăiască precum nemții, trebuie să gândească la fel ca ei, să muncească la fel ca ei. (...) Întrebarea care se pune este dacă România vrea să facă parte din grupul țărilor performante sau din cel al statelor sub-performante, alături de Grecia sau altele? Atunci trebuie să întrebi publicul: vreți să trăiți ca nemții? Știți că dacă vreți să trăiți ca nemții, nu puteți să munciți ca grecii!", a punctat Lazea.
În acest context, Lazea a atras atenția că, pentru a avea o economie performantă, Guvernul trebuie să ia măsuri nepopulare de reformă, care trebuie bine explicate publicului, cu accent pe beneficii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci