O cuvântare. Așa, ca de Valentine's Day.
Mai nou, iubirea se face-n minim doi... da' logați să fie! Și eventual cu cont verificat și poate și ceva mii de urmăritori. Declarațiile de dragoste nu se mai scriu pe cartonașe strecurate în vestiarul școlii, nici florile nu se mai dau din mână ci... din taste. Cererile de căsătorie se fac pe live, nu cu un martor-doi ci cu sute, mii. În loc de îmbrățișări tinerii îndrăgostiți își trimit "tokens" cu valoare în lei, trandafiri virtuali, cufere cu galbeni, veverițe... iar dacă fata ți-e dragă rău și-și mai lasă și revtag pe live, în loc de un pupic pe centru, un virament pe Revolut în semn de respect și prețuire.
Întrebarea mea de millenial către cei din generația Z și chiar Alpha (născuți după 2012) este: mai știm să ne declarăm iubire și-n offline? Sau e deja desuet? Se ofilesc mai repede trandafirii cumpărați de la florărese decât cei luați de prin vreun "store" cu recompense și monede? Dor mâinile dacă se mai întind a îmbrățișare carne pe carne? Ustură ochii celor care-și mută privirea din ecrane?
Sunt frumoase și pozele. Și tap-tap-urile. Și inimile la reel-uri. Și floricelele care se pot valorifica mai apoi la retragerile lunare. Dar mie mi-ar fi mai mare dor sa bag nasul într-o lalea cu miez crud încă, să citesc o poezie scrisă de mână chiar și cu rime "batjocorite" de către cel mai nepriceput, să vin acasă seara târziu după o cină drăguță pe undeva și-o plimbare lungă după... Din păcate, mulți rămân doar la buchetul de flori din galeria de gif-uri și-un pupic "emoticonizat" dat pe calea netului, ca să fie, să nu treacă ziua fără "parfum de sărbătoare".
E real. Și e trist. E trist că mulți dintre tinerii noștri nu mai pun piciorul în parc, nu se mai privesc în ochi unii pe alții, rar se mai țin de mână (am văzut eu! Și asta pentru că degetele trebuie să fie libere pentru telefoane) și nu-și mai fac declarații decât pe WhatsApp, cel mai adesea redirecționări de la Alin la Izabel, de la Izabel la Bobo și de la Bobo mai departe spre Crina.
Îmi împărtășește crezul "bătrânesc" și o tânără vloggeriță din Brăila de nici 30 de ani:
"Am văzut că sunt multe clipuri pe acest subiect, motiv pentru care am decis să limitez accesul la TikTok, ca să nu mă mai împiedic în ele. Mi se pare că deja trăim prea mult virtual. Parcă era mai frumos la început, când abia se lansase platforma, totul era mai cu moderație, dar acum deja, cel puțin pentru mine, și-a pierdut din valoare.
În mod normal sunt pro iubire de orice tip, până la urmă nu e important unde și cum ne arătăm iubirea atât timp cât o facem. Sunt persoane mai timide care apreciază dezvoltarea tehnologiei, pentru că datorită ei își pot arăta fără teama sentimentele, dar pe de altă parte cred că s-a trecut prea mult "dincolo". Oamenii au ajuns să trăiască mai mult în aplicații. Practic dezvoltatorii acestor aplicații și-au atins scopul: ne fac să trăim mai mult în online. Cred că important e să găsim un echilibru. Da, postăm poze, trimitem trandafirași virtuali, dar ne invităn partenera și în oraș la un restaurant. Contează foarte mult" a spus Sabina Rusescu, beauty vlogger, în exclusivitate pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu