Valer Dorneanu, primele clarificări după decizia CCR. Ce poate face şi ce nu poate face preşedintele

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a făcut mai multe clarificări cu privire la decizia Curţii Constituţionale, prin care numirea lui Ludovic Orban ca premier reprezintă un conflict juridic de natură constituţională. 

"Sunt mulţumit de remarcile preşedintelui, care a spus că va aştepta motivarea CCR şi apoi va decide. Nu ştiu unde s-a înţeles că noi am spus că preşedintele nu putea să îl desemneze pe Ludovic Orban sau că preşedintele nu are voie să desemneze orice altă persoană. Potrivit art 101 din Constituţie, preşedintele după căderea unui Guvern propune Parlamentului o persoană care să fie degajată de dialogul dintre preşedinte şi partide, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate care să formeze Guvernul. Ce am reproşat noi este faptul că persoana nominalizată nu a fost propusă pentru a forma un Guvern, ci a fost propus, cum declară şi candidatul, ca să pice", a spus Valer Dorneanu, preşedintele CCR, la Antena 3. 

Valer Dorneanu: Ne putem sesiza încă o dată, dacă va fi nevoie

"Noi am spus care este sensul constituţional al desemnării de către preşedinte a unui premier care să fie supus învestirii. Ce face Parlamentul este decizia lui. Rostul nostru este dacă Parlamentul sau preşedintele, în derularea procedurilor constituţionale, ne va sesiza, vom fi obligaţi să ne sesizăm şi atunci. Îi remarc pe cei care aşteaptă cu respect şi reţinere motivarea unei instituţii precum CCR şi îmi pare rău de cei care aruncă cu anateme la adresa CCR pentru a o decredibiliza", a mai spus preşedintele CCR. 

Dorneanu, răspuns pentru Ludovic Orban

După ce Ludovic Orban a acuzat că există un partizanat între CCR şi PSD, preşedintele Curţii a dat şi o replică. 

"Am în vedere că mai mulţi membri PNL s-au comportat mai mult decât civilizat. Îl respect, îl cunosc, ştiu că e temperamental, dar nu vreau să mă refer altfel la calificativele nedrepte pe care le-a adresat CCR. Să se uite cineva la procentul în care am admis sesizările PNL şi ale preşedintelui. Suntem obiectivi, în pofida acuzaţiilor care ni se aduc, funcţionăm în principiul ingratitudinii, adică nu contează cine ne sesizează, contează jurământul în faţa Constituţiei", a mai arătat Valer Dorneanu. 

Ce poate face preşedintele 

"Nu pot stabili eu vinovaţii. Cauza ivirii conflictului este interpretarea greşită a articolului 101, potrivit căruia propunerea de nominalizare a unui premier trebuie făcută cu speranţa, nu cu convingerea, că acesta va fi apt pentru a coagula o majoritate pentru formarea unui Guvern. Apropo de principiul colaborării loiale între autorităţi, constat că este mereu invocat, dar des încălcat. Am recomandat ca preşedintele să procedeze conform articolului 101 şi să desemneze un nou candidat. Nu vă spun cine să fie acest candidat, nici dacă această candidatură este valabilă, ci doar că el trebuie să respecte spiritul Constituţiei", a conchis preşedintele Curţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel