De secole, din Antichitate, valeriana este una dintre plantele cele mai apreciate pentru numeroasele sale virtuți terapeutice.
Valeriana officinalis ( denumirea științifică a plantei), cunoscută în popor sub diferite denumiri: odolean, iarba pisicii sau guşa porumbelulu, creşte în flora spontană. Această iarbă vindecătoare poate fi cultivată şi în grădini, unde se adaptează la temperaturi scăzute, preferând zonele umede şi luminoase, scrie clicksantate.ro.
Cunoscând proprietățile vindecătoare ale celebrei plante, mai multe categorii de bolnavi pot beneficia de efectele terapeutce ale valerianei.
Îmbunătățește calitatea somnului
Specialiștii au constatat că valeriana este cel mai bun remediu care îmbunătăţeşte calitatea somnului. Victimele insomniei reuşesc să doarmă profund, fără să se mai trezească de multe ori pe parcursul nopţii, după un tratament de 21 de zile.
Valeriana face minuni în cazul anxietății
Tratamentul cu valeriană deconectează creierul, spun specialiștii. Pentru persoanele care sunt victimele anxietăţii, această plantă-panaceu face minuni, ameliorând starea de sănătate a bolnavului după trei-patru săptămâni.
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia : Pentru prepararea unei căni de infuzie, folosim o linguriţă de rădăcină și 25o ml apă. Planta se infuzează timp de 15 minute. Ceaiul se bea în etape, în prima parte a zilei sau seara la culcare.
Decoctul : Se prepară din două linguriţe de rădăcină de valeriană care se fierb în 500 ml apă, timp de cinci minute. Ceaiul se consumă călduţ pe parcursul zilei.
Tinctura : O putem procura de la magazinele Plafar și o îngurcităm pe miez de pâine : câte 15 picături , de două sau de trei ori pe zi.
Pulberea: Și sub formă de pulbere, valeriana are efecte terapeutice excelente asupra problemelor noastre de sănătate: Se macină rădăcina plantei uscate în râşniţa de cafea. Totdeauna prima porţie se administrează pe stomacul gol, iar pudra se păstrează într-un borcănel închis ermetic. După 14 zile, vom macina o altă cantitate de rădăcină, pentru că uleiurile volatile din compoziția plantei îşi pierd puterea terapeutică după două săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu