Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 din România, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre riscul pe care îl prezintă persoanele nevaccinate de a permite coronavirusului să dezvolte alte mutații periculoase.
„În România, vorbim de aproximativ 28% rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă și anume populația de peste 12 ani. Deci vorbim de aproape o treime din populația eligibilă care a fost vaccinată cu cel puțin o doză. Majoritatea persoanelor, peste 4,6 milioane persoane, sunt persoane vaccinate cu schemă completă. Practic sunt persoane care beneficiază de protecția maximală oferită de vaccinuri conform datelor de eficacitate”, a transmis Valeriu Gheorghiță, în emisiunea Teodorei Tompea de la Digi 24.
„Vaccinându-ne, suntem în siguranță în fața acestei variante Delta. Aici aș vrea să explic puțin, pentru că ne uităm la eficiență. Eficiență înseamnă cât de bine ne protejează un vaccin în condițiile de zi cu zi. Sunt mai mulți parametri la care ne uităm atunci când evaluăm eficiența unui vaccin: la rata de a scădea infecția asimptomatică, rata de transmitere, boala asimptomatică, internarea și decesele. Atunci vorbim de cinci parametri la care ne uităm atunci când vorbim de eficiență.
Ce e important, indiferent de varianta virală de care vorbim – acum Delta pare cea mai adaptată dintre toate în sensul în care are o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială”, a adăugat medicul militar.
„Există un decalaj important al campaniilor de vaccinare de la o regiune la alta. Deși peste 20% din populația globului este vaccinată cu cel puțin o doză, totuși țările în curs de dezvoltare au până la 1% populație vaccinată. Este foarte, foarte puțin, decalajul este uriaș.
Tocmai de aceea atunci când avem în continuare un număr important de cazuri, probabilitatea de a se acumula mutații în permanență la aceste tulpini virale este crescută. Sigur că majoritatea mutațiilor nu impactează cum se comportă virusul, dar pot apărea în viitor mutații care cresc agresivitatea, cresc virulența, iar atunci în urma infecției există o probabilitate mai mare de a dezvolta forme mai grave de boală”, a mai spus Gheorghiță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News