Valeriu Gheorghiță, despre Omicron: Puțin probabil să fie persoane care să nu intre în contact

Un an de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID - Gheorghiţă: Prin empatie, onestitate şi dialog putem combate dezinformarea şi neîncrederea / Foto: gov.ro
Un an de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID - Gheorghiţă: Prin empatie, onestitate şi dialog putem combate dezinformarea şi neîncrederea / Foto: gov.ro

Valeriu Gheorghiță a spus, joi, că, având în vedere cât de contagioasă este varianta Omicron a coronavirusului, este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate mare a populației, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.

„Uitându-mă la situația epidemiologică din țările vest-europene, în mod desosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie și în celelalte țări limitofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri. Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mai mare, explicată probabil de cel puțin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Mai mult, sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, aerosoli, nu doar prin picături de secreții respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă mai ales în spații închise, slab ventilate”, a spus, joi după-amiază, Valeriu Gheorghiță.

„„Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă nu o să ni se înttâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și nu o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere, este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI: Bilanț COVID-19, România. 812 cazuri noi și 84 de decese 

Potrivit GCS, până joi, în România au fost înregistrate 1.796.230 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.696 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.721.785 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 812 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 22 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 207 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până joi, 58.019 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 84 de decese, dintre care 19 anterioare intervalului de referință, (39 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 84 de decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 ani, 25 la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 la categoria de vârstă peste 80 ani.

78 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 19 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Bacău, Brașov, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Neamț, Vaslui, înregistrate în lunile octombrie și noiembrie. În intervalul de referință au fost raportate 65 de decese.

Din totalul de 84 de pacienți decedați, 72 erau nevaccinați și 12 vaccinați. Cei 12 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 de ani. 11 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.482. Dintre acestea, 600 sunt internate la ATI. Dintre cei 600 de pacienți internați la ATI, 53 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 75 sunt minori, 71 fiind internați în secții și 4 la ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel