Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a făcut declarații despre valul patru al pandemiei de COVID-19 și despre restricțiile care s-ar putea impune din nou.
Valeriu Gheorghiță a declarat că deja se poate vorbi de un val 4 pandemic în majoritatea țărilor din Europa, iar la ora actuală în România sunt analizate mai multe variante care pe de o parte au rol de motivare suplimentară pentru a stimula vaccinarea, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții.
“Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație. Când vorbim de faptul că arată bine cifrele, ne uităm la valorile absolute, la numărul absolut de cazuri care se raportează în fiecare zi și dacă ne uităm la 175 de cazuri, comparativ cu câteva mii de cazuri pe care le-am avut în valul precedent în fiecare zi, putem să spunem că situația este foarte bună.
În același timp trebuie să ne uităm la tendința de evoluție și cred că este cât se poate de evident în momentul de față că suntem pe o creștere lentă a numărului de cazuri. Așa se întâmplă de fiecare dată după o creștere lentă, progresivă, urmează o creștere exponențială. Crește acest rezervor de virus și cu cât mai multe persoane pozitive, timpul de dedublare și timpul cazurilor secundare va crește exponențial.
Tocmai de aceea este important să supraveghem cât se poate de riguros evoluția din perioada următoare și populația să înțeleagă câteva mesaje, că este important să respectăm măsurile de prevenție cu care ne-am obișnuit, este important să ne vaccinăm într-un număr cât mai mare, și aici în mod deosebit persoanele vulnerabile, cei cu vârsta de peste 60-65 de ani și toți ceilalți, indiferent de grupa de vârstă care se află în evidență cu boli cronice, să nu mai vorbim de categoriile profesionale care sunt la risc de expunere și toate aceste lucruri", a declarat Valeriu Gheorghiță, în direct la B1 TV.
"Noi trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în restul țărilor europene și acolo observăm categoric o creștere importantă a numărului de cazuri. Practic, la nivel european s-a ajuns la circa două treimi din vârful valului precedent, deci practic vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. În ceea ce privește măsurile care au ca scop controlarea răspândirii infecției SARS-CoV-2, aici cred că România poate este țara cu cele mai relaxate măsuri din acest punct de vedere și este ca urmare a evoluției epidemiologice favorabile. Era până la urmă un obiectiv dorit și un obiectiv așteptat de toată lumea.
Cu siguranță, în momentul acesta este o dezbatere și sunt analizate mai multe variante care, vedem, pe de o parte au rol de motivare suplimentară a persoanelor care eventual vor dori să se vaccineze, și pe de altă parte sunt luate în calcul un pachet de restricții. Cu siguranță, va fi o cale de mijloc, așa cum deja s-a anunțat, dar ele necesită a fi agreate, evident, și transpuse probabil într-un act normativ, măsuri care până la urmă să fie coerente, să fie fundamentate științific, să aibă cât mai puțin impact social, adică să nu creeze nemulțumiri în rândul oamenilor, deși categoric vor fi persoane nemulțumite cu măsuri, așa cum s-a întâmplat și până acum, însă până la urmă toate aceste demersuri trebuie să aibă un singur obiectiv, și anume protejarea sănătății populației.
Din acest punct de vedere, sunt în pregătire o serie de măsuri, așa cum ați amintit și dumnevoastră, dar ele încă nu sunt agreate în forma finală și încă nu au fost comunicate, dar cu siguranță se va face acest lucru cât se poate de repede. Încă mai avem timp în următoarele săptămâni, un timp rezonabil aș putea spune, până să definitivăm acest plan și Ministerul împreună, sigur, cu Guvernul să îl prezinte", a completat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci