Este început de an și vremea speculațiilor profitabile. Profesorul de economie Cristian Păun a vorbit despre creșterea valorii acțiunilor pe Wall Street.
Economistul Cristian Păun a explicat că, în această perioadă, este indicat să fim prudenți. Poate fi, într-adevăr, vremea speculațiilor profitabile, dar, în același timp, poate fi riscant.
”Există o legătură directă între prețul activelor financiare și dobândă. Dobânda este folosită când punem un preț pe o acțiune, o obligațiune, uitându-ne la viitor. Noi aducem în prezent, când punem prețul acestor instrumente și vrem să le cumpărăm sau să le vindem, printr-o procedură numită actualizare, adică folosim rata dobânzii ca să aducem din viitor în prezent ceea ce ne va genera drept câștig. Atunci, orice creștere de dobândă determină scăderea prețului acestor active financiare, pentru că împărțim la un numitor preconizat a fi mai mare. Când vedem anunțuri că dobânzile cresc, cu siguranță vom avea acest recul al prețurilor pe bursă.
Am văzut o revenire, care vine într-un context al unei non-schimbări pe partea dobânzilor. Inflația n-a șters-o nimeni, n-a dispărut nici inflația din SUA, nici dobânda în creștere, care trebuie să includă clar această inflație, pentru că altfel, nimeni nu mai economisește, nimeni nu mai investește apoi.
În momentul de față, vedem o ușoară corecție pe plus, important este să vedem dacă rămâne acolo. Din punctul meu de vedere, atât timp cât economiile lumii au probleme cu inflația și, implicit, cu dobânda, care include inflația întotdeauna - sau ar trebui să o includă, cu siguranță aceste prețuri nu vor crește spectaculos, nu vom mai vedea acele creșteri extraordinare pe care le-am văzut în ultimele perioade.
Din păcate, prețul activelor financiare nu mai depinde de performanța companiilor care emit aceste titluri, ci de politica monetară a banilor ieftini, care ba strânge robinetul, ba îl relaxează, creând confuzie și haos.” a spus Cristian Păun, la Digi24.
Despre cei care au investit recent, când prețurilor erau jos și care s-au îmbogățit acum, odată cu creșterile spectaculoase la bursă, economistul subliniază că ”sigur că poți să faci profituri, dar sunt foarte apropiate de ruletă, pentru că nu au în spate o analiză a companiilor, a performanței, nu au în spate o răbdare a investitorului”. În același timp, el spune că poate fi un efect la început de an, când companiile își anunță profiturile și dividendele și ”atunci putem să avem și un astfel de efect, în această creștere”.
”Trebuie analizat pas cu pas. La investițiile pe termen scurt și foarte scurt, îți trebuie foarte mult sânge rece, foarte mult instinct și înțelegere a contextului și să știi foarte bine să faci acele analize de grafice. Eu, personal, sfătuiesc oamenii să aibă răbdare, să facă investiții pe termen lung, să mizeze pe creșterea naturală a companiilor și să nu intre în speculații, care da, pot fi mai profitabile, dar sunt și mult mai riscante. Eu, personal, nu aș face această speculație” a mai spus economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu