Artmark şi Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași - Muzeul de Istorie a Moldovei vă invită la vernisajul expoziţiei Valori ale artei româneşti în colecţii particulare, un eveniment de excepţie din seria Camera Colecţionarului.
Publicitate
Vernisajul va avea loc miercuri, 22 februarie 2017, orele 17.00, în prezenţa Lăcrămioarei Stratulat, managerul Complexului Muzeal, una dintre cele mai prestigioase instituţii de acest fel din România, şi a Adinei Renţea, Director al Pavilionului Muzeal Artmark.
În premieră pentru piaţa de artă din România, Artmark a demarat în luna iulie 2016, la Muzeul de Artă Constanţa, proiectul intitulat Camera Colecţionarului, care a reunit, în exclusivitate, pe simezele unui muzeu, tablouri dintr-o colecţie privată. Pentru prima dată în cadrul unui proiect cultural, un colecţionar şi-a expus public achiziţiile în materie de artă.
Aurel Băeșu, Țărăncuță cu floare în păr
Câteva luni mai târziu, în decembrie 2016, în Galeria Naţională a Muzeului de Artă Cluj Napoca, Artmark a deschis expozitia Parfum…de colecţie, eveniment din seria Camera Colecţionarului, care a oferit publicului, ocazia de a admira timp de trei luni, din fondul privat a doi colecţionari români, lucrări de patrimoniu, semnate de nume mari ale plasticii româneşti, precum: I. Andreescu, Şt. Luchian, Gh. Petraşcu, Th. Pallady, N. Tonitza, Al. Ciucurencu, C. Baba etc. Cea mai mare parte din operele prezente în expoziţia de la Muzeul de Artă Cluj nu au fost expuse niciodată public.
Într-un oraș încărcat de istorie şi artă, în orașul marilor idei, al primei Uniri, al primului spectacol de teatru în limba română, al primului muzeu literar memorial şi al primului Muzeu de Istorie Naturală, Artmark are onoarea să deschidă la Palatul Culturii-Muzeul de Istorie a Modovei expoziţia Valori ale artei româneşti în colecţii particulare, un eveniment de marcă din aceeași serie.
Nicolae Grigorescu, Fetița în roșu
Aproximativ 50 de lucrări, din 6 colecţii particulare, unele neexpuse niciodată publicului până astăzi, se vor regăsi pe simeza Muzeului timp de 2 luni. Între tradiţionalism şi inovaţie, tematica expoziţiei exemplifică: portretul, peisajul, natura statică etc.
Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Samuel Mutzner, Theodor Pallady, Octav Băncilă, Iosif Iser, Rodolf Schweitzer-Cumpăna, Corneliu Baba, Eustaţiu Stoenescu, Alexandru Ciucurencu sunt prezenţi în expoziţie cu opere de o mare valoare patrimonială.
Octav Băncilă, Evreu
Această tematică diversă şi bogată în semnificaţii, încadrată în marile curente artistice ale vremii, exprimă preferinţele şi gusturile eclectice ale colecţionarilor, ale căror colecţii s-au născut din dragostea pentru frumos, lumină, culoare şi s-au dezvoltat din pasiune, vizite la muzee, lecturi biografice ale marilor maeştri.
Iniţiativa proiectului Camera Colecţionarului aparţine Galeriei Artmark şi are ca principal scop cultivarea relaţiei dintre colecție, colecţionar şi marile muzee de artă din România. Promotor al artei de patrimoniu si nu numai, muzeul devine, astfel, cel mai important partener expoziţional în promovarea şi consolidarea acestei relaţii.
Octav Băncilă, Țăranca
Camera colecționarului este un proiect cultural ce urmează a fi promovat şi implementat în muzeele oraşelor mari, urmărind să se extindă, treptat, în toată ţara. Susținând ideea de mobilitate a patrimoniului, proiectul îşi propune să aducă plus valoare atât pentru colecţionarii de artă, cât şi pentru muzee, ţinta principală rămânând însă publicul.
Expoziţia Valori ale artei româneşti în colecţii particulareva fi deschisă în perioada 23 februarie –23 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu