Karin Kneissl, fost ministru de Externe al Austriei și cunoscută susținătoare a Rusiei, revine în sfera diplomatică, asumându-și un rol de "apărător" într-un proiect de conservare a tigrilor siberieni — proiect "de suflet" inițiat de președintele rus Vladimir Putin, scrie POLITICO, citând agenţia rusă de presă RIA Novosti.
Potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti, Kneissl va colabora cu Centrul pentru Tigri Amur, o organizație dedicată protejării acestor specii pe cale de dispariție.
Citește și: Şefa diplomaţiei austriece ar vrea să mai danseze o dată cu Putin
În noua sa poziție, Kneissl va gestiona aspectele internaționale ale Centrului, contribuind la eforturile de conservare a populației de tigri siberieni.
Directorul Centrului pentru Tigri Amur a declarat că experiența ei europeană în conservarea naturii va fi esențială pentru a sprijini inițiativele Federației Ruse în acest domeniu: „Kneissl înțelege cât de dificil este acest proces și ce eforturi considerabile depune Rusia pentru a proteja această specie”, spune directorul.
Cunoscută nu doar pentru activismul său în domeniul protecției mediului, Kneissl s-a remarcat și ca apărător fervent al Rusiei pe scena internațională (și, de asemenea, pentru faptul că a dansat cu Putin la propria nuntă).
Kneissl a condus Ministerul de Externe al Austriei între 2017 și 2019, fiind numită în funcție de Partidul Libertății, o formațiune politică de extremă dreapta.
În 2018, fostul ministru de Externe a atras atenția scenei internaționale când, la nunta sa, l-a avut pe Vladimir Purin drept invitat de onoare. Putin a dansat un vals cu aceasta. Evenimentul a culminat cu o reverență a lui Kneissl în fața lui Putin, imagine care a făcut înconjurul lumii.
Cariera politică a fostului ministru a suferit însă o lovitură în anul următor, când Partidul Libertății a fost implicat într-un scandal de complicitate cu Rusia, iar Kneissl, alături de alți miniștri, a fost demisă.
Cu toate acestea, legăturile sale cu Rusia au continuat să se consolideze. A devenit o prezență frecventă pe canalul RT, finanțat de Kremlin, iar în 2021 a fost numită în consiliul de administrație al companiei petroliere de stat Rosneft.
În 2022, Kneissl a făcut pasul decisiv, mutându-se în Rusia, unde a preluat conducerea unui think-tank în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin. De atunci, și-a intensificat activitatea diplomatică în favoarea Moscovei, inclusiv printr-un discurs susținut în luna iulie la o reuniune a Organizației Națiunilor Unite, în care a solicitat încetarea furnizării de arme către Ucraina.
Reacțiile la acest discurs nu au întârziat să apară. Ministerul de Externe al Austriei și-a exprimat surprinderea, purtătorul de cuvânt al instituției declarând că „se pare că sezonul absurdităților a ajuns și în Rusia”, mai scrie POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu