Un al doilea val de proteste și greve franceze este în desfășurare împotriva planurilor președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Opt mari sindicate iau parte la greva care a perturbat programul școlilor, transportul public și programul rafinăriilor de petrol.
În toată Franța au loc marșuri care implică sute de mii de oameni, după ce o primă zi de proteste a atras peste un milion de oameni, scrie BBC.
Mai multe orașe au înregistrat aglomerații mai mari decât în 19 ianuarie.
????????????FRANCE - Today France Will Protest again, as Macron tries to raise the pension age. pic.twitter.com/4nJkyR12fM
— .. (@Xx17965797N) January 31, 2023
Guvernul Macron continuă cu reformele vârstei de pensionare în ciuda sondajelor de opinie care sugerează că două treimi dintre alegători se opun schimbărilor, care își încep trecerea prin Adunarea Națională săptămâna viitoare.
Fără o majoritate în parlament, guvernul va trebui să se bazeze pe republicanii de dreapta pentru sprijin.
Cu câteva ore înainte ca protestul principal să înceapă în Place d'Italie din centrul Parisului, mii de manifestanți s-au prezentat la Toulouse, Marsilia și Nisa în sud și Saint Nazaire, Nantes și Rennes în vest.
Un număr de 11.000 de polițiști au fost desfășurați pentru a acoperi demonstrațiile care au avut loc în aproximativ 200 de orașe.
????????⚡️ Protests continue in France against raising the retirement age. In the city of Rennes in the west of the country, protesters clashed with the police.#france #macron #retraites #rennes pic.twitter.com/X1Jae14Agc
— hem_day (@hem_day) January 31, 2023
„Domnul Macron este sigur că va pierde”, a declarat liderul de extremă stânga Jean-Luc Mélenchon reporterilor din Marsilia. „Nimeni nu-și dorește reformele și, cu cât trec zilele, cu atât mai mare este opoziția față de ele”.
Karima, în vârstă de 62 de ani, a ridicat o pancartă la Paris subliniind că planurile guvernului afectează mai mult femeile decât bărbații: „Multe dintre noi și-au distrus deja carierele și vor trebui să muncească chiar mai mult decât bărbații pentru a avea o pensie completă”.
Au existat perturbări severe ale transportului, unul din trei trenuri de mare viteză funcționând și doar două linii de metrou fără șofer funcționând normal în Paris. Pe una dintre principalele linii aeriene din capitală au fost semnalate aglomerații mari.
Sindicatul CGT a declarat că cel puțin trei sferturi dintre muncitori au părăsit marile rafinării de petrol și depozitele de combustibil TotalEnergies, deși compania a transmis că numărul este mult mai mic.
Centralele electrice au raportat o reducere a producției după ce muncitorii au intrat în grevă la principala companie de electricitate EDF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News