Valul cazurilor de demență diagnosticate greșit. Greșeala comisă de medici, demonstrată de un studiu

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, tot mai multe persoane se confruntă cu un declin cognitiv îngrijorător, fie personal, fie în cazul celor dragi.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an se înregistrează peste 10 milioane de cazuri noi de demență la nivel mondial. Această creștere accentuează necesitatea de a înțelege și de a aborda corect cauzele acestui declin.

Un studiu recent sugerează că până la 13% dintre persoanele diagnosticate cu demență în Statele Unite ar putea fi, de fapt, diagnosticate greșit, suferind de o afecțiune care poate fi tratată. Cercetarea, condusă de facultatea de medicină a Universității Virginia Commonwealth (VCU) și Centrul Medical Richmond VA, explorează în detaliu legătura dintre demență și sănătatea ficatului.

Encefalopatia hepatică este o tulburare neurologică care poate apărea în urma unei afecțiuni hepatice severe, atunci când ficatul nu reușește să filtreze toxinele din sânge. Aceste toxine pot ajunge la creier, provocând tulburări cognitive similare celor observate în demență. Dr. Jasmohan Bajaj, hepatolog la VCU, subliniază importanța conștientizării acestei suprapuneri potențiale între demență și encefalopatia hepatică, care este tratabilă.

„Furnizorii de asistență medicală trebuie să fie conștienți de această potențială suprapunere între demență și encefalopatia hepatică, care este tratabilă”, afirmă dr. Bajaj într-un comunicat al universității.

Impactul bolilor hepatice asupra funcției cognitive

Encefalopatia hepatică afectează peste 40% dintre pacienții cu afecțiuni hepatice avansate (ciroză), iar deficiențele cerebrale pe care le provoacă sunt greu de distins de demență. Ficatul joacă un rol crucial în reglarea nivelurilor majorității substanțelor chimice din organism, de la filtrarea acestora din sânge până la digestie.

Alcoolul este un factor bine cunoscut care dăunează ficatului, dar și virusul hepatitei, colesterolul ridicat, obezitatea, diabetul, stresul și îmbătrânirea reprezintă riscuri semnificative. Cu toate acestea, dacă sunt depistate suficient de devreme și tratate corespunzător, daunele aduse ficatului pot fi inversate. Modificările dietei și comportamentului, precum și potențialele tratamente medicamentoase, pot ameliora considerabil sănătatea ficatului și implicit, funcția cognitivă.

Tratamentul encefalopatiei hepatice a rezolvat deficiențele cognitive la cel puțin doi pacienți care fuseseră diagnosticați cu demență. „Este o persoană diferită!” a declarat soția unui pacient, după ce pierderile de memorie, căzăturile, tremurăturile și halucinațiile acestuia au fost rezolvate.

Un studiu recent pe șoareci sugerează că efectele îmbătrânirii asupra ficatului pot fi reversibile dacă sunt depistate la timp. „Am arătat că îmbătrânirea exacerbează boala hepatică non-alcoolică și, prin reducerea acestui impact, putem inversa daunele”, explică Anna Mae, hepatolog la Universitatea Duke. „Nu ești niciodată prea bătrân pentru a te face bine”.

Importanța sănătății ficatului în prevenirea declinului cognitiv

La începutul acestui an, laboratorul VCU a analizat dosarele medicale a 177.422 de veterani americani diagnosticați cu demență între 2009 și 2019. Deși niciunul dintre aceștia nu fusese diagnosticat cu boli hepatice, echipa a constatat că peste 10% aveau scoruri ridicate de fibroză 4 (FIB-4), un indice de măsurare a cicatricilor hepatice, indicând probabilitatea cirozei.

Într-un nou studiu, biostatisticianul Scott Silvey, dr. Bajaj și colegii lor de la VCU au repetat analiza cu 68.807 fișe medicale dintr-o bază de date națională a pacienților non-veterani. Rezultatele au arătat că aproape 13% dintre pacienți aveau scoruri FIB-4 ridicate.

„Prevalențele și factorii determinanți ai unui FIB-4 ridicat sunt izbitoare, inclusiv o proporție mai mare de pacienți care nu erau albi în grupul FIB-4 ridicat”, explică autorii studiului. Ei subliniază că lipsa accesului la terapie sau îngrijire medicală ar putea contribui la aceste disparități.

Cercetătorii de la VCU concluzionează că această legătură importantă între demență și sănătatea ficatului subliniază necesitatea screening-ului pacienților pentru a identifica și trata factorii potențial tratabili ai declinului cognitiv. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă The American Journal of Medicine, oferind o nouă perspectivă asupra modului în care sănătatea ficatului influențează funcția cognitivă și evidențiind importanța unei îngrijiri medicale complete și precoce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel