Valul de căldură din Europa, unul dintre cele mai persistente și timpurii din ultimii ani

Potrivit previziunilor, valul de căldură nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmând să fie prezente în mare parte din Europa de Vest, Centrală și de Est. Vor exista momente de respiro, urmate de noi intervale de caniculă.

Particularitatea acestui val de căldură constă în faptul că a început foarte devreme, la sfârșitul lunii iunie, și afectează o mare parte din continent, inclusiv zone din Regatul Unit și Rusia. Valul de căldură din vara anului 2003, din cauza căruia se estimează că au decedat 70.000 de persoane, s-a format în luna august, scrie Agerpres.

Actualul val a început la sfârșitul lunii iunie în sud-vestul Peninsulei Iberice, unde în locuri ca Almeria s-au înregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au înregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra sau 40 de grade Celsius în Franța și Rusia.

Potrivit lui Omar Baddour, expert al OMM, actualul val de căldură se explică prin faptul că există un sistem de presiuni joase în Oceanul Atlantic și un sistem de presiuni înalte în estul continentului, iar la mijloc 'se creează un coridor care îi permite aerului cald din Sahara să urce până în Europa'.

Pentru moment, acest val de căldură nu poate fi atribuit schimbărilor climatice, pentru că pentru aceasta este nevoie de multiple studii științifice, a spus Omar Baddour.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel