Valul de caniculă ”Cleon” face ravagii în Grecia. Meteorolog elen: Datele se schimbă zilnic spre cel mai rău scenariu/ Toate siturile arheologice, închise

foto pexels
foto pexels

Prognoza meteo pentru Grecia descrie un scenariu teribil. Dacă ziua temperaturile prognozate depășesc 40 de grade, nici seara nu vor scădea sub 30 de grade. 

UPDATE: Toate siturile arheologice din Grecia, inclusiv Acropola Atenei, vor rămâne închise de joi până duminică în cele mai fierbinţi ore ale zilei din cauza unui nou episod canicular, a anunţat Ministerul Culturii grec, potrivit AFP.

"Din cauza temperaturilor ridicate, orarele siturilor arheologice (...) vor fi modificate, ele urmând să fi închise între orele 12:00 şi 17:30", potrivit unui comunicat al ministerului.

În plus, din cauza unei opriri, deja anunţate, a activităţii gardienilor de la Acropola Atenei, situl va rămâne închis până la sfârşitul zilei, de joi până duminică.

Separat, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a îndemnat joi la "vigilenţă absolută" în faţa unui nou episod de caniculă care loveşte Grecia, cu temperaturi care ar urma să atingă între 44 şi 45 de grade Celsius în acest sfârşit de săptămână.

"Este nevoie de vigilenţă absolută (...) căci momentele dificile nu au trecut", a avertizat şeful guvernului elen, care a vizitat Ministerul Mediului. "Ne vom confrunta cu un nou episod de caniculă" şi cu "o posibilă intensificare a vântului". Din cauza caniculei, începând de luni s-au produs incendii violente în jurul capitalei Atena, care au fost amplificate de vânt. 

---- 

Luna iulie din acest an este de aşteptat să fie una dintre cele mai fierbinţi din ultimul deceniu, iar datele cu privire la valul de caniculă "Cleon" se schimbă din rău în mai rău, potrivit postării făcute pe Facebook de meteorologul Giannis Kallianos, citată de Rador. Valul de căldură va dura mai bine de o săptămână, iar serile vor fi deosebit de calde întrucât mercurul din termometre nu va scădea sub 30 de grade. Temperatura va prezenta o uşoară scădere luni 24/7, cu o înteţire temporară a vântului, dar de marţi 25/7 va începe din nou să crească.

Temperaturi prognozate de peste 40 de grade. Seara, nu vor scădea sub 30 de grade

"Noul val de caniculă care tocmai a început va dura mai bine de o săptămână! Datele se schimbă zilnic spre cel mai rău scenariu! Conform celor mai recente date ale prognozei, de astăzi intrăm într-o perioadă foarte caldă care va fi deosebit de lungă. Dacă ne gândim că de miercuri, 12 iulie am intrat într-o perioadă fierbinte şi că până cam la sfârşitul lunii iulie vom avea temperaturi foarte ridicate, se poate concluziona cu uşurinţă că după atâţia ani trebuie să ne preocupe un val de caniculă atât de prelungit. Este nevoie de multă răbdare şi cu siguranţă atenţie din partea persoanelor care au probleme de sănătate. Luna iulie din acest an pentru Grecia se va dovedi a fi una dintre cele mai calde din ultimii 10 ani. Ca exemplu, menţionez temperaturile maxime din Attica (regiunea din jurul Atenei) pentru următoarele zile: joi 20/7 : 40-41°C, vineri 21/7 : 41°C, sâmbătă 22/7 : 42°C, duminică 23/7: 43-44°C. Seara, normal, va fi cald, iar mercurul în termometre nu va scădea sub 29-30°C. Temperatura va prezenta o uşoară scădere luni, 24/07, cu o intensificare temporară a vântului, ceea ce va presupune un risc mare de incendii, dar de marţi 25/07 temperatura va începe din nou să crească. Încă nu ştim ce va veni de săptămână viitoare. Mai ales, în zonele vulnerabile de câmpie din Grecia continentală, care sunt departe de mare, există posibilitatea - în următoarele zile - să se înregistreze şi temperaturi de peste 44°C. Datele sunt, aşadar, uşor dezolante" a scris meteorologul Giannis Kallianos în postarea sa pe Facebook. 

Vin ajutoare europene

Ajutoare din România, Slovacia şi Polonia sunt aşteptate să sosească joi şi vineri, ca urmare a cererii depuse de Grecia la Mecanismul European de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru a ajuta la combaterea uriaşelor incendii de pădure care fac ravagii în ţară. Anunţul în acest sens a fost făcut de Giannis Artopoios, purtătorul de cuvânt al Corpului de Pompieri, în cadrul informării pentru situaţii de urgenţă.

Concret, potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor, Grecia "a depus o cerere de asistenţă la mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru 3 grupe de contingente pedestre care vor dispune şi de maşini de pompieri". La cererea Greciei a răspuns România, care va pune la dispoziţie contingente pedestre cu 40 de pompieri, 5 autocisterne şi alţi 10 pompieri cu 5 autospeciale de stingere care vor ajunge în Grecia astăzi. Slovacia, care va pune la dispoziţie unităţi pedestre cu 31 de pompieri şi 15 autocisterne care vor ajunge în Grecia vineri. Polonia, care va pune la dispoziţie unităţi pedestre cu 149 de pompieri şi 49 de autocisterne care vor ajunge în Grecia vineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel