Valul de extremism determină UE să relaxeze regulile fiscale

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @vvoennyy
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @vvoennyy

Statele membre ale Uniunii Europene și europarlamentarii au ajuns sâmbătă la un acord preliminar privind relaxarea regulilor fiscale stricte ale blocului, oferind guvernelor mai mult timp pentru a reduce datoriile și facilitând investițiile publice în domenii precum protecția climatică, politica industrială și securitatea, scrie Reuters.

Pactul de Stabilitate și Creștere, o serie de reguli fiscale care datează de două decenii, a fost supus unei revizuiri considerabile pentru a se adapta noilor realități economice și geopolitice. Unele țări din UE au acumulat datorii record în urma creșterii cheltuielilor pentru a-și stimula economiile afectate de pandemie, în timp ce blocul a stabilit obiective ambițioase în domeniile verzi, industriale și de apărare.

Noua versiune a regulilor pune accentul pe obiective mai puțin ambițioase pentru deficit și reducerea datoriilor, oferindu-le statelor membre mai multă flexibilitate în gestionarea finanțelor publice.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a subliniat că aceste reguli revizuite vor îmbunătăți sustenabilitatea finanțelor publice și vor promova creșterea durabilă prin stimularea investițiilor și a reformelor.

Acordul preliminar permite țărilor cu datorii excesive să își reducă datoria anual cu 1% în medie dacă aceasta depășește 90% din PIB și cu 0,5% pe an dacă datoria se situează între 60% și 90% din PIB. În plus, deficitul va trebui redus la jumătate în perioadele de creștere economică, pentru a crea un tampon de siguranță în fața eventualelor dificultăți economice viitoare.

De asemenea, noile reguli țin cont de cheltuielile pentru apărare atunci când Comisia Europeană evaluează deficitul unei țări, luând în considerare recenta invazie a Ucrainei de către Rusia.

Noul acord prevede, de asemenea, o perioadă extinsă de șapte ani pentru reducerea datoriei și a deficitului, începând cu anul 2025. Totuși, un stat membru cu datorii excesive nu va fi obligat să își reducă datoria sub 60% până la sfârșitul acestor șapte ani, atâta timp cât urmează o traiectorie descendentă.

Acordul preliminar trebuie aprobat oficial de țările membre ale UE și de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare anul viitor. Negociatorii din Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European au convenit asupra acestui acord sâmbătă, urmând ca acesta să fie oficializat în următoarele etape procedurale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel