Vama Albița va avea două scanere cu raze X pentru combaterea activităților ilicite

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Biroul Vamal de Frontiera Albița va avea de marți, 4 iunie, două scanere cu raze X, a anunțat Autoritatea Vamală Română.

Alegeri prezidentiale 2024

Cea mai aglomerată vamă de pe frontiera dintre România și Republica Moldova, cea de la Albița, va fi dotată cu două scanere cu raze X pentru controlul mărfurilor, a transmis Autoritatea Vamala din România într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei menționate, ”după operaționalizarea scanerului cu raze X pentru controlul mărfurilor în Giurgiulești, alte două vor fi puse în funcțiune marți, 4 iunie 2024, la Biroul Vamal de Frontiera Albița (Iași). Astfel, cea mai aglomerată vamă de pe frontiera dintre România și Republica Moldova va fi dotată cu un echipament pentru controlul autovehiculelor și unul mobil pentru controlul camioanelor”.

La acest eveniment vor fi prezenți ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, care vor susține și declarații de presă.

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal

Potrivit Ministerul de Finanțe (MF), utilizarea acestor echipamente de scanare au o serie de beneficii, de la protecția mediului până la siguranța națională și economie.

Economie

Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.

Siguranța națională

Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.

Contrabandă

Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.

Protecția mediului

Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.

Eficiența operațională 

Desfășurarea mai rapidă a operațiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecție fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei.

România, 26 de scanere până la finalul anului 2027

”Termenul de finalizare a proiectului amplasării celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR), iar finanțarea nerambursabilă (PNRR) se ridică la 34.060.459 euro”, se menționează într-un comunicat al MF

Astfel, în acest an vor deveni operaționale 9 scanere în următoarele puncte de frontieră: Giurgiulești, Siret, Albița, Constanța Nord, Constanța Sud, Isaccea, Halmeu și Moravița.

Anul viitor vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din: Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.

Ultimele 9 scanere, care vor deveni operaționale în anul 2026, vor fi în vămile Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.

Citește și: Modernizare de peste 10 milioane de euro la Biroul Vamal Siret, cel mai mare punct de trecere cu Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel