Dragoș Hârjoabă, gestionar al Fondului de Vânătoare nr. 15, Valea Mare, Bistrița Năsăud, a participat la o dezbatere internaţională legată de ursul brun.
Federaţia Coaliţia Natura 2000 România a organizat pe 9 mai o dezbatere legată de ursul brun, menţionând că a solicitat Ministerului Mediului retragerea vânătorii şi introducerea serviciului de intervenţie pentru cazuri de urgenţă, sub tutela Jandarmeriei Române.
"Coaliţia Natura 2000 România a analizat Planul Ministerului Mediului privind managementul populaţiei de urşi şi a trimis propuneri de îmbunătăţire către Departamentul Biodiversitate, cu o primă solicitare de retragere a vânătorii şi introducerea serviciului de intervenţie pentru cazuri de urgenţă, sub tutela Jandarmeriei Române", se arată într-un comunicat transmis de Federaţia Coaliţia Natura 2000 România.
După eveniment, într-o postare de azi pe facebook, Dragoş Hârjoabă a făcut un rezumat, din punctul de vedere al specialistului, al dezbaterii publice privind carnivorele mari:
"Aproape după un an, la invitația ministerului mediului ne-am reîntâlnit atât reprezentanții vânătorilor cât și reprezentanții ong-urilor iubitoare de mediu să dezbatem iar problema carnivorelor mari, mai exact planul de management pentru lup și urs. Am constatat că deși multora nu le-au convenit părerile mele de anul trecut, am avut foarte multă dreptate în tot ceea ce am susținut și susțin de când incompetenții și oportuniștii au intervenit și au oprit vânătoarea la aceste 2 specii.
Dezbaterea a început prin citirea câtorva scrisori de la ambasadele statelor Uniunii Europene, state care au fost rugate să ne preia din surplusul de urși de la noi din țară și care cu deosebită politețe ne-au transmis că nu sunt de acord să ia nici un urs pentru că la ei prioritatea principală este viața omului și liniștea fermierilor. Pe urmă s-a citit răspunsul Comisarului Uniunii Europene la întrebarea: Este legal să se vâneze urșii și lupii? Răspunsul a fost că atât timp cât vorbim de o populație viguroasă, bine reprezentată genetic fără risc de dispariție, fiecare stat își poate alege singur politica de control și că vânătoarea nu este interzisă de Uniunea Europeană.
Vânătoare în loc de recoltare
Am constatat că față de anul trecut, reprezentanții ministerului au putut pronunța cuvântul vânătoare fără să se mai ascundă sub alți termeni gen recoltare, extragere, etc. și că și-au dat seama că oricât de mult ar urla ong-urile, celelalte soluții propuse de ei nu au dat roade, numărul atacurilor și a pagubelor s-au triplat față de anii trecuți. Reprezentanții WWF au început să se agite și să mintă în continuare că vânătoarea este total interzisă, deși aveam atât răspunsul Comisarului Uniunii Europene cât și art. 16 din Directiva Habitate care afirmă contrariul. Li s-a reamintit celor de la WWF că datorită lor autostrada Lugoj-Deva nu s-a finalizat și pe deasupra ne costă cu 100-180 milioane euro mai mult pentru că au mințit că pe acolo trece singurul coridor de migrație a urșilor, deși culmea, nu există nici un urs acolo.
Pentru cei care nu știu, construcția aceste autostrăzi a mai fost blocată tot de ONG-uri și de presupusa existență a unor lilieci într-o peșteră. S-au făcut pe urmă cercetări și s-a constatat că lilecii nu erau acasă la momentul vizitelor.
Planurile de mangement pentru urs și pentru lup
S-au prezentat planurile de management pentru urs și pentru lup. Dacă cel pentru urs era întocmit de profesioniști, cel pentru lup mi s-a părut o mare bătaie de joc de 900.000 euro. Am să vă atașez doar poza în care lupul se îmbrățișează cu o oaie, ei de fapt fiind foarte buni prieteni, doar că lupul e nevoit să o mănânce pentru că vânătorii reprezintă principală specie pradă concurentă, ei omoară cerbii și căprioarele, iar bietul lup nu are altă soluție decât să omoare oaia lui Daia.
Alte vorbe frumoase ne-a rostit reprezantanta Agent Green din Franța, care ne spunea cât e de îngrijorată țara ei de problema urșilor de la noi. Am întrerupt-o și i-am reamintit că în țara dânsei sunt maxim 50 urși și cu toate acestea Franța nu a dorit să ia nici un urs din România, deci ar fi bine să nu ne mai mintă și ea că suntem sătui de minciuni și de povești cu zâne.
Când mi-a venit rândul la cuvânt am readus în discuție ceea ce am susținut de anul trecut atât în minister cât și în presă:
1. Nici un stat din UE nu va dori să ne ia urșii, ceea ce s-a confirmat.
2. Uniune Europeană nu interzice vânătoarea, ceea ce s-a confirmat.
3. Relocarea nu este o soluție, ceea ce s-a confirmat.
4. Soluțiile propuse de activiștii pentru mediu nu vor funcționa, nu poți îngrădi electric o țară întreagă, ceea ce s-a confirmat
5. S.U.A.S.-ul anunțat cu surle și trâmbițe de ministrul Palmer nu se va înființa, ceea ce s-a confirmat.
6. Procedurile de constatare a pagubelor și de despăgubire vor rămane la fel de greoaie, ceea ce va face imposibil pentru peste 80% din păgubiți să primescă ceva de la statul român, ceea ce s-a confirmat.
7. Nici unul dintre ong-urile care au propus soluțiile care s-au dovedit ineficiente nu își vor asuma responsabilitatea, ceea ce s-a confirmat.
8. Procedura aprobării cotei de intervenție pentru cei 140 urși va fi atât de complicată încât nu se vor aloca nici măcar jumătate din numărul lor, ceea ce s-a confirmat, au fost acordate doar 42 derogări.
9. Vânătoarea este absolut necesară, pentru că doar prin vânătoare se poate conserva cu adevărat specia, de asta suntem țara cu cei mai mulți urși din Europa, ceea ce iar s-a confirmat.
10. Viața omului în continuare nu va valora nimic pe când cea a ursului va rămâne la 40.000 euro, și această ultimă afirmație iar s-a confirmat.
Am mai făcut acum 2 afirmații care chiar sper să nu mi se confirme, și anume:
1. Dacă în acest moment încă nu avem decese umane din cauza atacurilor, acest fapt se datorează faptului că atacurile sunt făcute de urși foarte tineri care nu au frică de om, dar acești urși cresc de la an la an și vor deveni și mai curajoși și mai puternici și mai agresivi în lupta pentru hrană, iar rezultatul deciziilor proaste luate la cald îl vom vedea peste câțiva ani.
2. Jandarmeria nu are dotarea necesară ca să intervină în cazul atacurilor și deși este posibil să primească câte ceva, nu au experiența necesară de a interveni și gestiona problema urșilor, iar aceste aspecte le vom vedea în următoarea perioadă.
Cam asta a fost pe scurt dezbaterea de 4 ore, dezbatere pe care o consider mult mai constructivă decât cea de anul trecut și pe care o pot în final descrie printr-un citat: Lume multă, oameni puțini." este postearea lui Dragoș Hârjoabă.
[citeste si]
La rândul său, Liviu Cioineag, director executiv la Federatia Coalitia Natura2000 România, a postat un mesaj după dezbaterea publică privind carnivorele mari:
"Ieri (9 mai 2018 - n.r.), Academia Română a criticat aspru planul de acțiune prin care Ministerul Mediului și vânătorii vor reintroduce vânătoarea la trofee. „Din start, planul de acțiune nu se bazează pe monitoring. Metodologia de evaluare a efectivelor de urs este incompletă și susține același conflict de interese: gestionarii sunt în același timp și evaluatori(!!!). Cotele de vânătoare propuse sunt nejustificate. Acest plan de acțiune susține practica vânătorii de trofee”, ne spune drd. Emilia Radu, cercetător la Institutul de Biologie din București. În loc să rețină propunerile de îmbunătățire, reprezentanții Ministerului Mediului au încercat să-i taie ...microfonul."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu