Vântul a făcut ravagii în Bucureşti şi în 13 judeţe

Copac rupt - foto ilustrativ
Copac rupt - foto ilustrativ

Treisprezece judeţe şi municipiul Bucureşti au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de vremea nefavorabilă, mai mulţi copaci fiind doborâţi de vântul puternic. 

Potrivit IGSU, în urma precipitaţiilor şi a vântului de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative în 13 judeţe - Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Covasna, Cluj, Galaţi, Ilfov, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Prahova, Suceava şi Vrancea, dar şi în municipiul Bucureşti. Pompierii au acţionat, împreună cu autorităţile publice locale, în ultimele 24 de ore, pentru degajarea a 21 de copaci doborâţi, 6 cabluri electrice şi 10 elemente de construcţie fiind desprinse în urma vântului puternic. Totodată, a fost avariat un autoturism şi 4 acoperişuri de imobile. 


IGSU precizează că s-a intervenit şi pentru scoaterea apei din 5 beciuri inundate



Circulaţia rutieră şi feroviară a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe un tronson de cale ferată (Bicsadu Oltului - Băile Tuşnad), pe cinci drumuri naţionale (DN 73, DN 11, DN17A, DN 1 şi DN 2) şi trei drumuri judeţene (DJ 103B, DJ 172D şi DJ 177A). Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, luni, la ora 07,00, nu aveau curent 1.827 de consumatori din 5 judeţe. Pentru remedierea problemelor se acţionează în teren cu mai multe echipe tehnice ale distribuitorilor de energie. 

IGSU mai arată că luni dimineaţă erau în derulare intervenţii pentru evacuarea apei din beciuri în judeţul Bistriţa-Năsăud şi pentru repunerea sub tensiune a reţelei electrice pe tronsonul CFR Bicsadu Oltului - Băile Tuşnad din judeţul Harghita. Pompierii recomandă populaţiei să se îndepărteze de arbori sau elemente de construcţie care se pot desprinde ori să rămână în spaţii închise care asigură protecţia. De asemenea, în condiţii de vânt se interzice igienizarea terenurilor prin ardere, fiind favorizată propagarea la locuinţe sau la fondul forestier. 

Amenzi pentru cei care dau foc miriştilor



Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 - 50.000 pentru persoane juridice. În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis 35 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase, de tip Now Casting, care anunţau precipitaţii şi intensificări ale vântului ce local depăşesc la rafală viteza de 50 - 70 km/h, iar la munte până la 120 km/h. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autorităţile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive şi operative care se impun. 

Vezi şi: Ameninţare cu BOMBĂ la sediul ANAF

Bancul zilei: Dezmierdări după nuntă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel