Ford a beneficiat în iunie de un avans al vânzărilor pe piaţa din Rusia, chiar dacă a închis două fabrici, transmite Reuters.
În martie, Ford anunţa că se retrage de pe piaţa auto rusă şi închide cele două mari uzine din ţară (Vsevolozhsk, de lângă Sankt Petersburg, şi Naberezhnye Chelny, din Tatarstan), din cauza performanţelor sub aşteptări din ultimii ani.
În iunie, vânzările de maşini Ford au urcat cu 43% pe piaţa rusă, la 6.146 unităţi, în timp ce în primul semestru livrările au scăzut cu 18%, la 21.027 unităţi.
Majorarea a fost probabil provocată de clienţii care au dorit să cumpere maşini Ford înaintea ieşirii companiei de pe piaţa vehiculelor de pasageri, a declarat un purtător de cuvânt al producătorului auto american.
Majoritatea companiilor au avut rezultate slabe în iunie, piaţa rusă înregistrând un declin de 3.3% al înmatriculărilor de automobile noi, la 151.180 unităţi, arată datele AEB.
Liderul pieţei, Lada, a raportat o scădere a livrărilor de 2% luna trecută, în timp ce firmele plasate pe locurile doi şi trei, Kia şi Hyundai, au înregistrat scăderi de 3% şi, respectiv, 1%. Numărul patru, Renault, a raportat un recul de 12%. În primul semestru din acest an, vânzările pe piaţa rusă au scăzut cu 2,4%, la 828.750 unităţi.
Recent, Ford a informat că va închide până la sfârşitul lunii iunie toate unităţile din Rusia în care produce automobile, din cauza rezultatelor sub aşteptări ale subsidiarei sale ruse, Ford Sollers. În 2011, a fost înfiinţată societatea mixtă Ford Sollers care producea şapte modele la trei fabrici. Astfel, Ford Focus şi Mondeo erau produse la Vsevolozhsk, Explorer, Kuga şi unele modele Transit la Elabuga (în Tatarstan), iar Fiesta şi EcoSport în Naberezhnye Chelny, tot în Tatarstan.
La Elabuga va fi închisă unitatea care produce motoare şi va rămâne deschisă uzina unde se fabrică vehiculele comerciale Ford Transit.
Fabricile din Rusia ale Ford aveau o capacitate totală de producţie de 360.000 de vehicule pe an.
Ford intenţionează să continue fabricarea şi vânzarea vehiculelor comerciale în Rusia, care era odată a doua mare piaţă auto din Europa şi un magnet pentru investiţiile producătorilor auto din întreaga lume.
Totuşi, în ultimii ani, companiile auto s-au confruntat cu scăderea profiturilor pe fondul încetinirii economiei, al fluctuaţiilor rublei şi al problemelor geopolitice. Toate acestea au dus la scăderea cererii, iar anul trecut fabricile din Rusia au produs 1,56 milioane de maşini, faţă de 1,97 milioane în 2012.
În urmă cu trei ani, Ford s-a retras din Japonia şi Indonezia, pentru a-şi reduce pierderile.
Ieşirea Ford de pe piaţa rusă vine la patru ani după ce rivala americană General Motors s-a retras din Rusia.
Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent şi pe piaţa din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci