Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a vorbit despre cât de călduros ar putea fi anul 2021, în contextul temperaturilor înregistrate în ultimii doi ani.
"Când vorbim de activitate ciclonică, vorbim de Mediterana care ne influenţează foarte mult. Când vorbim de activitate şi perioade călduroase, de masa de aer cald dinspre nordul Africii care e frecvent transportată spre sudul continentului şi aduce perioade foarte călduroase.
Sigur că primăvara e sezonul de tranziţie, dar până când vom putea vorbi de instalarea sezonului cald vom mai avea discuţii în ceea ce priveşte aceste circulaţii rapide şi alternanţe semnificative.
Sigur este însă că, deja iată vremea caldă se simte şi la nivelul ţării noastre, cu temperaturi de 20-22 de grade Celsius, după care aceste treceri către 14-15 grade. Cu siguranţă, a doua parte a lunii aprilie şi luna mai vor aduce, din nou, acest element în atenţia noastră, pentru că acest lucru s-a tot întâmplat în ultimii ani şi nici anul 2021 nu va putea face excepţie. 2020 este al doilea cel mai călduros an şi în ţara noastră, iar 2019 a fost cel mai călduros an din 1900 şi până în prezent.
Iar la nivel mondial, ultimii trei ani sunt cei mai călduroşi din istorie. Acest lucru nu face decât să confirme aşa ceva, ceea ce spuneam, că aceste schimbări observate aduc în atenţie creşterea şi menţinerea tendinţei evidente a temperaturii medii anuale, fie la nivel mondial, fie la nivel continental", a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, într-un interviu acordat DC News.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News