Nu știu voi, dar eu când mă gândesc la vară și la plajă, simt deja cum mă învăluie briza.
Cu tot entuziasmul, vedem cu toții că în ultimii ani soarele a devenit ușor neprietenos și ne perpelește zilnic, „la foc mărunt”.
Puține mai sunt orele în care soarele nu dogorește, iar radiațiile solare UV sunt periculoase pentru piele. Nu doar o dată, specialiștii au avertizat că expunerea la soare în exces este dăunătoare și crește riscul cancerelor de piele.
Dacă totuși îți place să ai pielea bronzată, pentru a reduce riscul de îmbătrânire prematură, apariția petelor pigmentare sau a cancerului de piele, este bine să respecți câteva reguli de bază. Nu uita să folosești loțiune cu factor de protecție, cu 30 de minute înainte de a te expune la soare. Alege intervalele orare recomandate de specialiști pentru a face plajă, iar în zilele toride de vară folosește pălăria și ochelarii de soare.
Acum să luăm un alt exemplu la fel de „arzător”, fumatul. Când îți aprinzi o țigară, e bine să știi că în procesul arderii sunt eliberate substanțe extrem de toxice atât pentru fumători, cât și pentru cei din jur.
Arderea tutunului produce un amestec chimic complex pe care-l numim fum și care conține peste 6,000 de substanțe chimice. Autoritățile de sănătate publică au clasificat în jur de 100 dintre aceste substanțe ca fiind cauza sau potențiala cauză a bolilor asociate fumatului, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.
Știința nu bate pasul pe loc și așa au apărut produsele fără fum. Nu înseamnă că alternativele fără fum nu sunt lipsite de riscuri, dar sunt o soluție mai bună decât continuarea fumatului. Ele elimină complet arderea tutunului și produc niveluri semnificativ mai reduse ale compușilor chimici nocivi în comparație cu fumul de țigară, scrie DC Medical.
Așadar, există alternative mai bune pentru fumători, cât timp ținem cont că principala cauză a bolilor asociate fumatului este fumul rezultat în urma arderii tutunului, nu nicotina. Este adevărat că nicotina provoacă dependență și că nu este lipsită de riscuri, dar nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului
Cea mai sigură cale pentru a reduce riscurile asociate fumatului rămâne renunțarea completă la țigări. Pentru cei care nu renunță, alternativele fără fum pot reduce nocivitatea acestui obicei, atât pentru ei, cât și pentru cei din jurul lor.
Material susținut de Philip Morris România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News