Vara lui 2023 a fost cea mai fierbinte vară din ultimii 2.000 de ani, potrivit celor mai recente studii.
Vara lui 2023 a fost una a extremelor, de la inundații la temperaturi de foc. Iar incendiile de vegetație care au cuprins zona Mării Mediterane, drumurile din Texas, care au cedat din cauza căldurii extreme, dar și valurile de căldură care au pus la grea încercare rețelele de electricitate din China, au fost nu doar cea mai caldă vară înregistrată, ci și cea mai fierbinte din ultimii 2.000 de ani, potrivit unei noi cercetări, transmite Reuters.
Oamenii de știință europeni au stabilit anul trecut că perioada iunie-august a fost cea mai caldă din toate înregistrările care datează din 1940 - un semn clar al schimbărilor climatice care alimentează noi fenomene extreme.
Mai mult decât atât, căldura verii din 2023 în emisfera nordică eclipsează, de asemenea, înregistrările pe un orizont de timp mult mai lung, a constatat marți un studiu publicat în revista Nature.
”Atunci când vă uitați la o lungă perioadă istorică, puteți vedea cât de dramatică este încălzirea globală recentă”, a declarat coautorul studiului, Jan Esper, climatolog la Universitatea Johannes Gutenberg din Germania.
În vara anului trecut, în emisfera nordică (latitudinile cuprinse între 30 și 90 de grade), temperaturile terestre au atins 2,07 grade Celsius, mai mult decât mediile perioadei preindustriale, potrivit acestui studiu.
Astfel, oamenii de știință au folosit înregistrări ale stațiilor meteorologice care datează de la mijlocul anilor 1800, combinate cu inelele arboricole de la mii de copaci din nouă situri din emisfera nordică, pentru a recrea cum arătau temperaturile anuale în trecutul îndepărtat.
În vara 2023, au constatat ei, a fost cu 2,2 grade Celsius mai caldă decât temperaturile medii estimate pentru anii 1 - 1890, pe baza acestor proxies de inele de copac.
Oamenii de știință din cadrul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au declarat în ianuarie că este ”foarte probabil” ca anul 2023 să fi fost cel mai cald din ultimii 100.000 de ani.
Cu toate acestea, Esper și o echipă de oameni de știință europeni au respins aceste afirmații.
Aceștia susțin că metodele științifice de culegere a informațiilor climatice din trecut din surse precum sedimentele lacustre și marine și turbăriile nu permit realizarea de comparații an de an pentru temperaturile extreme pe o scară de timp atât de mare.
”Nu avem astfel de date. Aceasta a fost o afirmație exagerată”, a spus Esper.
Încălzirea datorată creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de arderea combustibililor fosili a fost amplificată vara trecută de un model climatic El Nino care, în general, duce la temperaturi globale mai ridicate, a spus Esper.
”Ne confruntăm cu valuri de căldură mai lungi și mai severe și cu perioade prelungite de secetă”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu