Varianta DELTA, dominantă în România. INSP, semnal de alarmă

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Peste 80 la sută dintre secvenţierile făcute în România la pacienţi cu COVID-19 arată infectarea cu tulpini care determină îngrijorare. 

Până pe 10 octombrie au fost raportate la INSP-CNSCBT 5209 secvențieri. Au fost confirmate 4.604 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care cu Alpha - 1722, Beta - 11, Gamma - 23 și Delta - 2848.

Varianta Alpha nu mai reprezintă VOC. Motivele pentru care ECDC a luat această decizie sunt reducerea drastică a circulației acestei variante în EU/EEA după emergența variantei Delta, precum și faptul că există puține evidențe ale impactului variantei Alpha asupra imunității induse de vaccin.

Până pe 10 octombrie 2021, rata de confirmare cu VOC a fost de 88%. Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S 21, la 61,9% în S 40.

Având în vedere faptul că în S 35 a fost declarată transmitere comunitară susținută la nivel național a variantei Delta, decesele cauzate de COVID-19 înregistrate începând cu S 36 se consideră a fi cauzate de această variantă, cu excepția situațiilor în care se detectează alte VOC (Beta, Gamma sau altele, emergente), scrie Mediafax.

Nu mai sunt paturi ATI 

"În data de 12 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1561 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. 

De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 145  paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale. Situația paturilor suplimentare o aveți în tabelul pe care vi-l trimitem alăturat.

1.667 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

La  nivel național, la acest moment, nu sunt paturi libere  ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare", au transmis autorităţile (CNCCI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel