Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre variantele minim invazive aplicabile în chirurgia obezității.
Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre câteva dintre variantele de intervenții aplicabile în chirurgia obezității, care este cea mai frecventă formă de boală metabolică și factor de risc pentru bolile cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer.
”Varianta nouă a acestor baloane de astăzi sunt cele care nu se montează endoscopic, ci sunt baloane care se înghit de către pacient, sub un control radiologic. Nu mai necesită anestezie generală.
Se umplu cu aer, care se introduce printr-un fir-ghid care este legat de această pastiluță pe care pacientul o înghite cu o cantitate mai mare de apă.
Ajunge în stomac, se verifică poziția lui și apoi se introduce aerul. Se introduce un singur balon, în așa fel încât durerea post-operatorie, disconfortul este mai redus și pacientul pleacă pe picioare. Este o procedură care se face în ambulator, dar va trebui să revină după 4-6 săptămâni ca să mai monteze un balonaș, ca el să fie competent câteva luni de zile.
Aceste baloane sunt autodigerabile, nu mai necesită să fie scoase”, a explicat dr. Florin Turcu.
De altfel, medicul a subliniat că ”în teorie, lucrurile sună foarte bine. Sunt proceduri simple, ușor acceptate de pacienți, dar extrem de costisitoare financiar și, în general, nu sunt decontate de programe naționale de sănătate, nici chiar în țările vestice.
Este cumva un tratament care, astăzi, este sub un control al profesioniștilor, încât să ajungem la un număr mare de pacienți care au astfel de baloane, să vedem ce rezultate se obțin și să poată să fie asimilate în cadrul programelor de sănătate”, a mai spus dr. Florin Turcu.
Potrivit medicului, acest tip de tratament aduce benefici similare balonului endogastric clasic.
”Tot pe cale endoscopică se mai poate face și operația de micșorare a stomacului, sub anestezie generală, un soi de micșorare a stomacului dar făcută într-o variantă endoscopică.
Se reduce volumul stomacului cu circa 40-50% printr-o astfel de procedură. Din păcate, la noi în țară, o astfel de procedură nu este disponibilă, dar sunt din ce în ce mai mult luate în considerare, mai ales în situația în care este necesar să revizuim o operație bariatrică”, a mai spus medicul.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News