Variantă nouă a coronavirusului SARS-CoV-2, descoperită în 13 țări

Mutația cunoscută drept E484K
Mutația cunoscută drept E484K

O nouă variantă a coravirusului a fost detectată în Regatul Unit, Nigeria și alte 11 țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh.

Varianta, denumită B.1.125, conține o mutație în proteina Spike a virusului, care permite patogenului să se atașeze și să infecteze celule umane. Oamenii de știință se tem că, datorită acestei mutații cunoscută drept E484K, vaccinurile actuale ar putea fi mai puțin eficiente împotriva noii variante.

Această mutație apare și la variantele de coronavirus descoperite anterior în Africa de Sud și Brazilia. De asemenea, mutația a apărut și în mostrele variantei britanice, cunoscută drept B.1.1.7.

„Putem presupune că imunitatea de la orice vaccin sau infectare anterioară va fi diminuată”

Cercetătorii cred că mutația E484K poate ajuta virusul SARS-CoV-2 să scape de anticorpii „neutralizatori”, care se atașează de virus și îl împiedică să infecteze celule.

Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea din Reading, Regatul Unit, a declarat că mutația E484K face varianta sud-africană mai rezistentă la unele vaccinuri.

„Nu știm deocamdată cât de bine se va răspândi această nouă variantă, însă dacă va avea succes putem presupune că imunitatea de la orice vaccin sau infectare anterioară va fi diminuată”, a explicat Clarke/

Transmisibilitate ridicată sau forme mai severe de boală

„Nu avem deocamdată dovezi care să sugereze că aceste mutații cauzează o transmisibilitate ridicată sau forme mai severe de boală”, a spus Yvonne Doyle, director medical la Public Health England (PHE), potrivit Live Science.

Până la data de 17 februarie, 46 de cazuri ale noii variante au fost confirmate prin secvențierea genetică în Regatul Unit, potrivit documentelor guvernamentale. B.1.125 a fost detectată inițial în mostre de la oameni infectați cu COVID-19 în Nigeria în decembrie 2020, însă PHE a subliniat că „investigațiile pentru confirmarea originii sunt încă în desfășurare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel