Există o boală specifică poziției bipede.
Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ de aici și doctor în științe medicale, a vorbit la DC News și DC Medical, despre varice, această boală pe care o avem ca un tribut al poziției bipede.
”Este o boală pe care o avem ca un tribut al poziției bipede. Este interesant de știut că animalele care nu au statură bipedă nu fac boală varicoasă.
Dacă stăm foarte mult în picioare, muncim foarte mult în picioare și dacă la acest efort de adaptare a circulației de întoarcere într-o stațiune bipedă se adaugă și un perete venos mai slab sau un aparat valvular deficitar, ca structură și funcționalitate, atunci apare hipertensiunea venoasă. Se ajunge la degradarea peretelui venos a aparatului valvular și apariția acestor varice”, a spus cunoscutul chirurg cardiovascular Sorin Băilă la interviurile DC News și DC Medical.
Varicele reprezintă cea mai frecventă boală a venelor și se caracterizează prin dilatații patologice și permanente ale venelor care aparțin sistemului venos superficial. În general, varicele se regăsesc la nivelul membrelor inferioare, pe gambe și pe coapse. Această boală poate apărea atât la femei, cât și la bărbați, indiferent de vârstă, deși conform studiilor efectuate, cele mai dese cazuri de varice sunt întâlnite în rândul femeilor cu vârstă cuprinsă între 20 și 50 de ani.
Primele simptome ale bolii se caracterizează prin stări de oboseală, amorțeală și senzație de greutate la nivelul gambei. Toate aceste manifestări apar după ore întregi de stat în picioare, după depunerea unui efort intens sau după stat un timp îndelungat pe scaun. Totodată, mai pot apărea modificări de culoare sau îngroșarea venelor, inflamații ale pielii, ceea ce poate însemna o formă gravă de boli vasculare, care necesită o asistență medicală de urgență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News