Variola maimuței este boală neobişnuită care se manifestă de obicei prin febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflaţi şi erupţii cutanate pe mâini şi pe faţă, precum varicela.
Alerta sanitară globală lansată de autoritățile de sănătate din țările occidentale, după depistarea mai multor focare de variola maimuțelor, care au apărut în același timp și fără legătură -încă aparentă- între ele, în Regatul Unit, Portugalia, Spania, Canada și Statele Unite ale Americii are potențial pandemic.
Autoritățile sanitare internaționale reamintesc că riscul pentru populația generală este „scăzut” și că transmiterea de la persoană la persoană este „limitată”. Pentru a ajunge să ne îmbolnăvim, este necesar să se mențină un contact „strâns, prelungit și apropiat” cu o altă persoană infectată și simptomatică.
Experții consultați de 20minutes recunosc că există, într-adevăr, un potențial pandemic, dar spun că există mijloacele necesare pentru a controla focarele. Rafael Blasco, cercetător INIA-CSIC, a zis că acest episod „are un potențial pandemic incontestabil, dar cu mijloacele disponibile ar trebui controlat sau limitat fără prea multe probleme. Populația nu trebuie să fie alarmată”.
Variola maimuței „are, în mod normal, o transmitere foarte limitată între oameni și a fost controlată rapid cu ocaziile anterioare”. În ciuda acestui fapt, specialistul consideră că are „un anumit potențial pandemic, iar acesta este în creștere, întrucât o mare parte a populației nu a mai fost vaccinată împotriva variolei”, campanie de imunizare care a fost abandonată după ce variola a fost declarată eradicată în 1980.
S-a dovedit că vaccinul împotriva variolei este eficient în proporție de 85% împotriva variolei maimuțelor, deoarece sunt viruși similari. „Pe măsură ce vaccinarea a fost întreruptă și timpul a trecut, putem considera că astăzi populația este susceptibilă și, potențial, acest virus s-ar putea adapta la om. Prin urmare, potențialul teoretic de pandemie este de necontestat”, conchide Blasco, insistând totodată că „putem să controlăm focarul și să întrerupem transmiterea”.
La rândul său, Xavier Abad, virusolog, subliniază că este „potențial” pentru pandemie. De altfel, adaugă el, „virusul este deja răspândit pe trei continente”, referindu-se la Africa, Europa și America. Doar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) poate declara când avem pandemie după ce se fac mai multe analize. În cazul variolei maimuțelor, până acum, s-au înregistrat „diferite focare” și, „atâta timp cât sunt ținute sub control și găsim cauzele, nu va fi o pandemie”. Conform lui Xavier Abdad, persoanele sub 50 de ani, care nu au fost deja vaccinate împotriva variolei, sunt „potențial susceptibile” de a face boala.
Un aspect important este următorul: coronavirusul se răspândește prin picături foarte mici, aerosoli, care rămân suspendate în aer și fac ca transmisia să fie mult mai mare. Coronavirusul este răspândit chiar și de către persoane infectate, dar asimptomatice, în timp ce variola maimuței, conform dovezilor disponibile până în prezent, „se transmite doar atunci când prezintă simptome clinice”. În opinia sa, factorul care prioritizează înțelegerea bolii este motivul pentru care „au apărut atâtea cazuri, mai mult sau mai puțin sincrone, în locuri diferite și fără nicio relație epidemiologică între ele”.
Circumstanțele particulare ale infecțiilor fac ca focarele actuale să fie „atipice”, subliniază Manuel Linares, președintele Fundației iO, o organizație științifică dedicată studiului și controlului bolilor infecțioase din lume. „În mod tradițional, focarele de variolă a maimuțelor au fost limitate la grupuri mici de oameni. Cu toate acestea, focarul actual este atipic. În momentul de față, multe din ele nu au un istoric de călătorie sau epidemiologic care să explice toate cazurile care apar. De fapt, numărul de cazuri detectate într-o perioadă atât de scurtă sunt fără precedent”. Linares consideră că „a priori nu are un potențial de transmitere a epidemiei, precum SARS-CoV-2. Spre deosebire de Covid-19, boala este mai vizibilă, ceea ce facilitează depistarea”.
Această boală a mai existat, nu este un nou coronavirus care „colonizează” lumea. Diferența cu aceste focare este că afectează grupuri foarte specifice de oameni – bărbați care fac sex cu bărbați. Cel puțin pentru moment.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) intenţionează să publice primul său raport de evaluare a riscurilor, "la începutul săptămânii viitoare", a declarat agenţia Uniunii Europene pentru boli şi epidemii.
Agenţia, care a precizat că "monitorizează situaţia îndeaproape", recomandă "izolarea şi testarea cazurilor suspecte şi raportarea promptă a acestora".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu