Medicul Virgil Musta a explicat ce este variola maimuțelor.
Medicul Virgil Musta a explicat ce este variola maimuțelor, care sunt principalele simptome ale acestei boli, cum poate fi prevenită și cum se tratează.
”Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeași gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa și în SUA a apărut în cazuri foarte rare.
Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficiențe imune pot da și forme mai severe de boală. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de mușchi, de oase și oboseală extremă.
La câteva zile de la apariția acestor semne, începe să apară o roșeață pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roșeața se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste. Evoluția este cam de 2- 3 săptămâni și nu are tratament specific. Ca prevenție, vaccinul împotriva variolei previne parțial și pentru această boală.
Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice. S-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă, au forme ușoare de boală”, a precizat medicul Virgil Musta, pentru WOWbiz.ro.
”Se transmite de la animale, maimuțe sau alte mamifere mici conțin virusul și se pot transmite prin leziuni ale pielii, pe cale respiratorie sau prin mucoasa, conjunctiva ochilor de exemplu. Ca măsuri de prevenție a transmiterii sunt măsurile pe care le știm deja de la infecția SARS-CoV-2, sunt aceleași: igiena bună a tegumentelor și evitarea persoanelor sau zonelor contaminate.
Este o boală care se auto-limitează, în 2-3 săptămâni și nu este foarte gravă, cu excepția persoanelor cu imunitate auto-deficitară. În Africa, formele severe apar la 1 din 10 persoane”, a mai explicat medicul Virgil Musta.
Întrebat cum ajung bolile rare în Europa, medicul a spus: ”Trebuie să ne obișnuim cu mult mai multe boli, datorită faptului că lumea se deplasează foarte ușor și se mobilizează. Turismul, afacerile fac ca oamenii să circule. Aceștia circulă în zone cu care noi nu suntem obișnuiți și atunci este posibil ca aceștia să le aducă și ar trebui să fie diagnosticate și luate măsuri rapid, tocmai pentru a nu se extinde în zonele noastre”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu