EXCLUSIV  Vârsta înaintată a celor doi prezidențiabili americani, motiv de controverse. Cum a dezumflat Ronald Reagan atacul democraților

Imagine din domeniul public: Ronald Reagan la Durenberger Rally, realizată de Michael Evans, 1982 (NARA/Reagan Library)
Imagine din domeniul public: Ronald Reagan la Durenberger Rally, realizată de Michael Evans, 1982 (NARA/Reagan Library)

 Dezbaterea dintre președintele SUA, Joe Biden, și contracandidatul său pentru un nou mandat, Donald Trump, a generat ecouri puternice în întreaga lume liberă.

Subiectul vârstei celor doi prezidențiabili americani a preluat însă primplanul discuției, în contextul în care Joe Biden are 81 de ani, iar Donald Trump a împlinit recent 78 de ani. Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au abordat tema aceasta în deschiderea podcastului Nod în papură difuzat în fiecare sâmbătă la ora 11:00.

„În urmă cu câteva luni, o doamnă a fost surprinsă cum conducea, fără carnet și asigurare, undeva la 00:00, cu peste 100 km/h, în Italia. Când a fost oprită de poliție, s-a constatat că avea 104 ani și venea de la un bar unde jucase cărți. Așadar, iată că se poate. De ce râdeți de Joe Biden și Donald Trump că la 80 de ani își încearcă șansele la prezidențiale?”, a spus Val Vâlcu în deschiderea podcastului de la DC News TV.

Paradigma alegerilor prezidențiale din SUA

„Sunt doi boșorogi, fie vorba între noi, nici Trump nu este vreun tinerel, dar se ține mult mai bine, asta este cert. Partea proastă pentru Biden este că-și arată vârsta și mult mai mult decât atât. Nu m-am trezit la 04:00, am văzut înregistrările de pe internet, Doamne ferește, nu mă prosteam.

M-am uitat de curiozitate, că în dezbaterea din America, orice s-ar întâmpla, este ca în povestea atribuită lui Socrate: «Un tânăr l-a întrebat pe Socrate dacă să se însoare și Socrate i-a zis că orice va face va regreta».

Cu alte cuvinte nu este o veste bună în SUA indiferent de cine câștigă. Se spune acum că l-ar schimba pe Biden, dar nu cred. Se poate schimba nominalizarea, nu a avut loc încă Convenția Democraților, este timp. La Trump nu mai există timp pentru o schimbare”, a explicat sociologul Alfred Bulai.

Ce ar însemna victoria lui Donald Trump

„Dezbaterea răsună acum în spațiul european, mulți sunt cu morcovul în UE. Victoria lui Donald Trump înseamnă niște probleme pentru unii dintre liderii europeni, pentru că este clar că politica lui Trump nu va fi politica lui Biden, asta este cert, și atunci sigur că vor fi dificultăți. Filozofia lui Trump este că una dintre problemele Americii de astăzi este China, iar eu îi dau dreptate. Economia chineză creează probleme pentru spațiul european, sunt niște chestiuni inclusiv de modele culturale. Din păcate, Trump nu este cel mai bun purtător de drapel, dar ideea nu este una rea.

Noi reacționăm la Joe Biden în modul nostru, nouă ni se pare că este prea bătrân. În SUA, să fii bătrân este în regulă, nu au problema asta. Ronald Reagan, tot așa, avea 80 de ani și un început de Alzheimer, iar americanii l-au votat cu brio. Nu aș merge pe ideea că sunt atât de șocați americanii, sunt obișnuiți că personajele care conduc au o anumită vârstă. Vorbim de o înțelepciune a bătrânilor mai ales pentru funcțiile importante. Am mai vorbit în emisiune de judecători la 75 de ani în SUA, nu la 25 de ani ca la noi”, a adăugat Bulai.

Cum s-a apărat Reagan în fața candidatului cu 11 ani mai tânăr

„Ca exemplu de dezbatere, Reagan a avut între cele două mandate o dezbatere cu un candidat democrat mai tânăr, Walter Mondale. Se temeau republicanii că va fi adusă vârsta în discuție la dezbatere.

Înainte să apuce democratul să zică ceva, Reagan spune: «Eu am 74 de ani și nu aș vrea să profit de experiența mea să-l pun în dificultate pe tânărul din fața mea»”, a conchis Val Vâlcu.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel