Vârstă pensionare. Adriana Săftoiu: Să vă dăm bani și voi să sperați că dăm colțul, aștia decrețeii, nu e prea corect

Sursa: Facebook Adriana Săftoiu
Sursa: Facebook Adriana Săftoiu

Se tot discută despre o nouă lege a pensiilor.

Speranţa de viaţă a românilor este una dintre cele mai mici din Europa, de 75,9 ani, comparativ cu media europeană de 78,2 ani. Așadar, vârsta de pensionare ar urma să fie calibrată cu speranța de viață în România, ceea ce ar presupune creșterea vârstei de pensionare. 

Adriana Săftoiu (PNL) a vorbit despre acest subiect.

”Înțeleg că ar trebui să ne declarăm pensionari pe la 75 de ani, adică speranța e că murim până atunci și nu mai trebuie să ni se plătească pensia. Eu zic să facem o negociere. Nu mai contribuim la fondul de pensii si ne descurcăm cum putem după 75. Dar să vă dăm bani si voi să sperați că dăm colțul, aștia decrețeii, nu e prea corect. Așa că dați-ne șansa să alegem. Eu nu vă mai dau bani la fond, voi nu imi mai dați pensie”, a scris Adriana Săftoiu (PNL) pe Facebook.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că noua lege a pensiile nu va viza creșterea obligatorie a vârstei de pensionare și că aceasta va fi "opțiune”. Declarațiile au loc în contextul în care liderul PNL, Ludovic Orban, a recunoscut miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare, însă nu s-a luat o decizie. Pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru PNRR figurează aceste două aspecte.


Raluca Turcan a spus, joi, la Digi 24, că intenția este ca noua lege a pensiilor să fie votată în Parlament spre finalul anului viitor, pentru că "reforma nu se face peste noapte".

”În fiecare secundă am spus un lucru, vorbim despre opțiuni. Și opțiunile sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care după ieșirea la pensie aleg să se reangajeze. Avem un plan de comunicare cu Comisia Europeană, inclusiv discuții cu privire la beneficiarii de pensii speciale și aici vorbim de o recalculare a pensiilor speciale cu câteva condiții. Dacă ai restricții la intrarea în sistem să discuți separat cu fiecare beneficiar și să ții cont de deciziile Curții Constituționale. De exemplu, la magistrați avem o decizie a Curții. Nu poți veni cu decizii peste CCR pentru că ne batem joc de munca noastră.Pensia anticipată. Un criteriu foarte important este acela ca stagiul maxim de contributivitate să fie de maxim 35 de ani de ani vechime, plus 8 ani pentru a putea beneficia de pensie. Asta înseamnă o vechime de 43 de ani pentru sistemul public de pensii", a zis Turcan la Digi24.

VEZI ȘI: Creșterea vârstei de pensionare. Virgil Guran RECUNOAȘTE: Sunt DISCUȚII - Diana Stoica, USR PLUS: Documentul, semnat și de Cîțu!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel