Angajații de peste 45 de ani nu sunt preferați pe piața muncii, susține un expert.
Reconversia profesională sau găsirea unor oportunități profesionale potrivite poate fi destul de dificilă pentru persoanele de peste 45 de ani. Deși oferta locurilor de muncă nu lipsește, angajații de peste 45 de ani nu mai sunt preferați de angajatori. Despre dificultățile în găsirea unui loc de muncă pentru persoanele care au atins acel prag de vârstă a vorbit la Digi24 un expert în piața muncii.
”Chiar dacă sunt destule locuri de muncă în piață acum pe segmentul acesta de vârstă 45 de ani sau peste, candidații ne transmit faptul că atunci când vine vorba de angajare, angajatorul preferă să angajeze candidați mult mai tineri. Deși ar putea prefera acești candidați de peste 45 de ani, pentru că sunt mult mai stabili, mult mai punctuali, acești angajați au și foarte multe limite atunci când vine vorba de flexibilitatea cu care se integrează în echipe mult mai tinere, de capacitatea de a ieși din zona de confort atunci când le sunt solicitate anumite taskuri”, a explicat Alexandra Drăghici, expert în piața muncii, pentru Digi24.
Angajații de peste 45 de ani prezintă o serie de defecte, care deși nu sunt o regulă generală, pot fi întâlnite în foarte multe dintre cazuri.
„Este greu de lucrat cu ei, greu de lucrat din punct de vedere al flexibilității și comunicării. Totodată, marea problemă a acestei categorii de angajați este și faptul că aplică foarte puțin. Din 1.100.000 de aplicări, mai puțin de 10% vin din partea acestei categorii de candidați. Foarte puțin. Asta înseamnă că au reticență în a aplica, iar reticența vine din faptul că se tem că au un nivel de pregătire superior pentru rolul pentru care aplică, deși de multe ori sunt dispuși să facă compromisuri la nivel de recompense profesionale, la nivel de așteptări salariale, sunt dispuși să accepte salarii mult mai mici decât cele pe care le au în acest moment, sunt dispuși să se reloce în altă țară sau să se mute într-un alt oraș din România”, a mai spus Drăghici.
Tinerii la început de carieră şi-au intensificat căutările pentru un loc de muncă în perioada verii, după încheierea anului universitar, reiese dintr-o analiză realizată de o platformă de recrutare online, publicată joi și citată de Agerpres.
Potrivit BestJobs, nivelul aplicărilor pentru locuri de muncă entry-level sau care nu necesită experienţă a ajuns la 44% din volumul total, în creştere cu 10% faţă de lunile anterioare şi cu peste 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu