Scriitorul Varujan Vosganian a afirmat marţi, la Biblioteca Academiei, că volumul său de nuvele "Statuia comandorului" reprezintă "o mărturie a lucrurilor exact aşa cum au fost".
"Ea este aşa cum vă imaginaţi că era la Pompei, când au vrut să refacă viaţa oraşului, înainte ca cenuşa vulcanică să-l acopere - au umplut cu gips orificiile din care trupurile se descompuseseră şi există un muzeu al trupurilor aşa cum au fost ele în momentul în care le-a prins lava. Chiar şi un câine, chiar şi un cuplu care face dragoste. Aşa şi această carte", a spus Vosganian la lansarea cărţii sale de nuvele "Statuia comandorului", ediţia a doua, desfăşurată în sala Heliade Rădulescu a Bibliotecii Academiei Române.
Potrivit scriitorului, faptul că volumul "este o mărturie a lucrurilor exact aşa cum au fost" ne-ar oferi sugestia că nimeni în anii '80 nu se gândea că se va sfârşi vreodată comunismul, că oamenii nu se revoltau contra comunismului şi că nimeni nu ne educase să fim liberi. "E ca şi cum ai adulmeca zăpada, fără ca zăpada să vină vreodată", a afirmat el.
Vosganian a opinat că "e o mare diferenţă între trecut şi memorie".
"Trecutul e ceva ce laşi în urmă, o cronologie, dar memoria e ceea ce iei cu tine din trecut, ceea ce asumi şi înţelegi. Un popor care nu are decât trecut, şi nu memorie, n-o să aibă nici viitor. De aceea eu mă bucur că fiică-mea şi alţii care vor citi această carte şi alte asemenea cărţi vor desprinde din trecut memoria, o vor lua cu ei şi ea va fi barca de salvare împotriva oricărui naufragiu", a mai spus scriitorul.
Comentarii ale altor scriitori despre carte
Scriitorul Nicolae Iliescu a elogiat modul în care autorul "Statuii comandorului" zugrăveşte "o realitate interioară", ca şi "stilul liber, firesc" ori felul în care în nuvelele lui Varujan Vosganian "dialogul curge moromeţian".
Despre cartea lansată, criticul Daniel Cristea-Enache a afirmat că aceasta "trece testul timpului, nu numai prin trecerea dintr-o epocă în cealaltă", ci şi "în momentul de azi, care este unul foarte agitat, foarte dinamic, foarte amestecat şi pestriţ, cu un adevărat bombardament de informaţie".
"Pariul lui Varujan Vosganian aici este să analizeze, să scruteze, să observe de foarte aproape umanitatea şi românitatea în interiorul unei epoci în care erau obligatorii - ne amintim foarte bine cei care am apucat starea de lucruri de dinainte de '89 - nivelarea, conformarea, intrarea în rând şi era interzisă ieşirea din rând. Şi Varujan Vosganian, tânărul Varujan Vosganian, cel preţuit de un editor şi un scriitor atât de bun precum Mircea Ciobanu, şi-a propus în aceste povestiri să exploreze tocmai această umanitate văzută categorial şi individual la nivelul unor categorii profesionale şi la nivelul unor tipologii, unor individualităţi distincte", a spus criticul.
Potrivit autorului, "apărută într-o primă ediţie la Editura Ararat, în anii '90, fără să aibă circulaţie şi să intre în reţelele de distribuţie", "Statuia comandorului" reuneşte patru nuvele scrise la 27-28 de ani, care au ca personaje "oameni obişnuiţi, de tot felul, muncitori, ţărani, intelectuali, comercianţi", care au în comun "spaţiul concentraţionar în care trăiesc (...), descris în toată grozăvia lui".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu