Varza a la Cluj, felul de mâncare cu gust de sarmale, dar mai ușor de preparat.
Varză a la Cluj (în maghiară Kolozsvári káposzta) este un fel principal de mâncare preparat cu varză (murată sau proaspătă), carne tocată de porc și orez. Rețeta, așa cum îi spune numele, este specifică zonei Clujului și datează din secolul al XVII-lea. Unii mai numesc acest fel de mâncare varză în straturi sau sarmale împrăștiate.
O varză murată
500 grame de carne tocată, care poate să fie de porc sau orice alt tip de carne aveți la îndemână
100 grame orez
Sare și piper
O ceapă
500 ml suc de roșii
O linguriță de pastă de ardei
2-3 linguri de ulei
Cimbru, boia și chimen, care sunt condimente specifice bucătăriei transilvănene
Felii de roșii dacă vreți să aibă un aspect deosebit
Smântână pentru asezonare.
Varza murată se desărează și se taie fideluță, iar după ce ați stors-o puțin o căliți într-o cratiță cu 2-3 linguri de ulei. Se amestecă din când în când.
Orezul se spală și apoi se pune la fiert în apă cu sare, iar când este aproape fiert se strecoară și se lasă deoparte.
Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește în puțin ulei, iar când devine transparentă, se adaugă pasta de ardei, apoi se adaugă și carnea tocată.
Când aceasta își schimbă culoarea se condimentează cu sare și piper după gust, apoi se pune peste orez. Se omogenizează și se adaugă cimbrul tocat, puțin chimen și boia.
Varza tocată se pune într-un vas termorezistent, peste primul strat se adaugă suc de roșii și jumătate din cantitatea de carne tocată, apoi se mai stropește cu suc de roșii, se mai pune un strat de varză și unul de carne, în așa fel încât stratul de deasupra să fie cel de varză, peste care se mai adaugă suc de roșii.
Se dă la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ o oră. Pentru a realiza porțiile, în tavă se poate pune deasupra și câte o felie de roșie.
Varza a la Cluj se consumă caldă, cu smântână, și cu mămăliguță.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu