Varză călită de post, deliciul care încântă papilele, dar și hrănește sufletul

FOTO: Captura video YouTube @Delicii Simple
FOTO: Captura video YouTube @Delicii Simple

Iată o rețetă simplă de varză călită de post, care poate fi consumată ca atare sau ca fel principal.

Varza călită de post, proaspătă sau călită, poate fi consumată ca fel principal sau ca garnitură. Și vine și cu multiple beneficii pentru sănătate.

Ingrediente

O varză albă medie

1-2 ardei grași

1 ardei kapia

2 cepe albe

1-2 roșii

3 linguri de sos de roșii

ulei, sare și piper, după gust

boia afumată, opțional

Mod de preparare

Varza se taie solzișori, nu foarte mărunți. Ardeii grași și ardeiul kapia, precum și ceapa se taie și se pun la călit în puțin ulei, la foc mediu, într-un vas încăpător, ținând cont de faptul că varza la început este voluminoasă și să aibă loc unde să fie gătită.

Când legumele călite s-au mai înmuiat, asezonați cu sare și piper, adaugați și roșiile tăiate cubulețe. 

După 2-3 minute de când ați pus și roșiile la călit, adăugați și pasta de tomate li amestecați și cu un praf de boia afumată, puneți capacul și lăsați la foc mic. Puneți varza tocată în vas și amestecați ușor.

Lăsați varza la călit la foc mic, amestecând la 10 minute, acoperită cu capac, astfel încât să nu se ardă și să lase sigură zeamă.

Pentru un plus de aromă, pe final, puteți adăuga și alte condimente, precum cimbru sau frunze de dafin ori chiar și boabe de piper.

Cum suntem în sezonul verzei murate și aceasta poate fi folosită pentru a prepara varza călită de post.

Beneficiile consumului de varză crudă sau varză murată

Consumului de varză, atât proaspătă, chiar dacă e gătită, cât și murată, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în nutrienți.

Iată câteva dintre principalele beneficii ale consumului de varză:

Bogată în nutrienți: Varza este o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina B6, folat, și mangan. De asemenea, conține cantități mici de alte vitamine și minerale esențiale.

Antioxidanți puternici: Varza conține antioxidanți, cum ar fi vitamina C și compuși pe bază de sulf, care ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi.

Susține sănătatea digestivă: Varza este o sursă bună de fibre, care promovează digestia sănătoasă și previne constipația. De asemenea, varza murată (sau fermentată) este o sursă excelentă de probiotice, care sunt benefice pentru microbiomul intestinal.

Anti-inflamator: Varza conține compuși antiinflamatori care pot ajuta la reducerea inflamației în organism, contribuind la prevenirea bolilor inflamatorii cronice.

Ajută la pierderea în greutate: Cu un conținut scăzut de calorii și bogată în fibre, varza poate ajuta la senzația de sațietate, ceea ce poate contribui la controlul greutății.

Susține sănătatea cardiovasculară: Consumul de varză poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol, datorită conținutului de fibre și antioxidanți.

Îmbunătățește sănătatea oaselor: Varza este bogată în vitamina K, care este esențială pentru sănătatea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Ajută la prevenirea cancerului: Compușii pe bază de sulf din varză, cum ar fi sulforafanul, au fost studiați pentru proprietățile lor potențiale de prevenire a cancerului.

Susține sistemul imunitar: Vitamina C din varză ajută la întărirea sistemului imunitar și la protejarea împotriva infecțiilor.

Îmbunătățește sănătatea pielii: Antioxidanții și vitamina C din varză contribuie la menținerea unei pieli sănătoase, ajutând la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi și la producerea de colagen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel