Vreți o rețetă ușoară care nu îngrașă? Ce spuneți de varză dulce și picantă de vară?
A venit toamna, dar vă invităm la o rețetă de vară: varză dulce și picantă. Rețeta îi aparține pilotului Cezar Osiceanu.
„Haideți să facem repede o varză dulce cu roșii. Avem nevoie de:
1. Două verze tăiate fideluță, de preferat de baștină, din România
2. Două cepe - una roșie și una albă tăiate tăiate subțiri
3. 4 ardei bulgărești colorați, potrivit de iuți, și unul iute neaoș românesc, tăiați rondele potrivit de groase.
5. 4-5 roșii grase și frumoase din care 2 de culoare galbenă, tăiate cubulețe
6. 4/5 căței de usturoi tăiați subțiri
7. Verdeață proaspăta - din care pătrunjel, mărar și tarhon tăiate mărunt
8. 2 pahare rase de vin alb sau roze
9. Mirodenii: piper negru măcinat, boia dulce, curry.
Și acum la treaba!
Călim ușor varza tăiată fideluță și o punem să fiarbă cu apă, iar după ce a fiert, o strecurăm și o punem într-un castron. Acesta este însă și micul meu secret învățat în școala militară de aviație de la Bobocu, unde varza era în meniu odată la 2-3 zile. Piloților le este interzis ca, atunci când zboară, să mănânce alimente fermentabile pentru a preîntâmpina crampe, balonări etc în timpul activității. Scurgând varza de zeamă în care a fiert, vom putea evita toate aceste probleme extrem des întâlnite și de neplăcute asociate mental felului nostru de mâncare”, a spus pilotul Osiceanu.
„După care, separat, călim ușor ceapa, usturoiul și ardeiul peste care turnăm cubulețele de roșii și le lăsăm, la foc scăzut, să fiarbă 5/7 minute. La final adăugăm cele două pahare de vin, piper, curry, boia dulce care toate vor face un sos frumos colorat, ușor picant, bine parfumat și cu un gust de neuitat. Turnăm, peste sosul nostru, varza fiartă și amestecam ușor pentru omogenizare, lăsând să fiarbă 10 minute la foc mediu. Când este gata turnăm verdeața proaspăta și tocată mărunt. Pentru amatori, câteva jumări merg la fix”, a spus pilotul Cezar Osiceanu pentru cititorii DC News.
Cezar Osiceanu vă propune o rețetă ușoară, dar delicioasă: ciorbiță de legume cu dovlecei la greu!
„Pentru ciorbiță avem nevoie de:
3 dovlecei groși, tăiați cubulețe mai mari
2 morcovi tăiați cubulețe
1 țelină mică tăiată cubulețe
câte 1 ardei gras verde și 1 roșul tăiați cubulețe potrivit de mari
2 cepe tăiate Julien
3 cartofi albi tăiați cubulețe nu prea mici
cozile de la câteva ciuperci tăiate mai mare
1 litru de borș
leuștean și pătrunjel proaspăt și tocat
2 ouă
smântână
1 cutie de suc de roșii
condimente după gust, naturale, nu chimice!
Mod de preparare:
Călim ușor ceapa, adăugăm morcovii și țelina și, când s-au înmuiat, adăugăm și ardeiul gras să se calească toate împreună. Turnăm peste ele apa în oală și așteptăm să fiarbă, iar între timp, batem cele două ouă cu smântână. Adăugăm în oală cartofii, dovleceii, cozile de ciuperci și sucul de roșii și lăsăm oala să fiarbă, la foc, potrivit testând doar gradul de fierbere al cartofului cu o furculiță. Când sunt fierte legumele, adăugăm smântâna cu borșul și amestecăm continuu, ca să nu facă cocoloașe”, a zis Cezar Osiceanu.
„Scoatem o porție, lături o felie de pâine neagră și proaspătă. Nu uitați de leușteanul care dă gustul ciorbei! Ciorbița noastră merge atât caldă, cât și rece. Lângă ea trebuie să aveți și un ardei iute! Poftă bună!”, a mai zis pilotul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu