Varza, dușman sau prieten pentru tiroidă? Dr. Ruxandra Drobescu: Conține tiocianați!

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog și cercetător științific, a explicat cum poate influența consumul de varză și, în general, de crucifere tiroida.

"Modesta varză românească de toamnă, conopida și verzele mai exotice acum la mare modă - varza kale, varza de Bruxelles, broccoli - fac toate parte din marea familie a legumelor crucifere. Se numesc așa pentru că floarea acestor legume are formă de cruce.

De ce sunt la modă? Pentru că sunt pline de vitamine (vitamina A, C, K și acid folic), minerale (calciu, potasiu, magneziu), fibre și conțin puține calorii, așa că sunt incluse, pe bună dreptate, în dietele considerate "sănătoase"!

BENEFICII:

- bogate în antioxidanți care protejează organismul de fenomenele de îmbătrânire și au rol anti-inflamator, anti-viral și anti-cancer

- bogate în fibre, ajută la menținerea unui tranzit intestinal normal

 - sărace în calorii, dar sățioase, ajută la păstrarea senzației de sațietate mai mult timp (utile în diete)

Ok și care e treaba cu TIROIDA?

Legumele crucifere sunt gușogene (sau goitrogene, din limba engleză), adică pot duce la creșterea în dimensiuni a tiroidei, deci la apariția gușei.

Acest lucru se întâmplă deoarece conțin tiocianați, niște substanțe care împiedică captarea iodului de către tiroidă. După cum am tot vorbit, iodul este esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni, așa că, în lipsa unor cantități suficiente de iod, apare hipotiroidismul, crește nivelul TSH care duce la creșterea în dimensiuni a tiroidei (adică gușă).

DAR... acest lucru se întâmplă doar se consumă cantități foarte mari, crude (negătite) și avem și deficit de iod!

Ce-i de făcut atunci?

Avem grijă să avem un consum adecvat de iod, adică mâncăm echilibrat și folosim sare iodată!

Evităm excesul de legume crucifere: o porție pe zi nu este nicio problemă! Până la urmă, câtă varză poți să mănânci pe zi?! Moderația este întotdeauna cheia!

Gătim legumele când avem ocazia – prin preparare termică este inactivată enzima care blochează captarea iodului!

În concluzie: cât timp mâncăm aceste legume cu moderație, preferabil gătite și avem grijă să avem un aport normal de iod, nu-i nicio problemă!", a explicat dr. Ruxandra Drobescu pe Facebook.

Vezi și: Nucile, bune sau periculoase pentru tiroidă? Dr. Ruxandra Dobrescu: Nici gând să facem exces de iod!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel